Omstreden onderwijsbestuurder zet initiatief 'Het Achterhuis Lyceum' niet door

Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
DEN HAAG - Het initiatief voor de islamitische privéschool 'Het Achterhuis Lyceum' wordt niet doorgezet. Dat laat onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) weten in een brief. Na een gesprek met de Inspectie van het Onderwijs heeft initiatiefnemer Soner Atasoy gezegd 'het initiatief niet door te zetten en momenteel geen onderwijs te verzorgen aan leerplichtige leerlingen', staat er in de brief.
Meerdere politieke partijen maakten zich zorgen over 'Het Achterhuis Lyceum', een nieuwe Islamitische privéschool in Den Haag. De school werd opgericht door Soner Atasoy, die in 2020 ontslagen werd bij het omstreden Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.
'Hij is iemand die al een tijd in een salafistische, radicale omgeving zit volgens de veiligheidsdiensten. Het is niet het soort type waar ik kinderen in onze stad niet aan toevertrouw', zei Simon Fritschij (CU/SGP) eerder. Daarnaast vonden partijen de naam van de school 'onsmakelijk', omdat het verwijst naar het achterhuis waar de Joodse Anne Frank zat ondergedoken.

Gesprek met inspectie

Volgens Atasoy is de naam gekozen omdat moslims die 'niet aan de leiband lopen van de overheid' worden opgejaagd, net 'als de Joden in de Tweede Wereldoorlog', zegt Atasoy. 'Wij worden nog niet vergast, maar wel besmeurd en bespat. Onze rechten vervallen.'
Hart voor Den Haag, ChristenUnie/SGP, VVD en CDA stelden schriftelijke vragen over de school. De onderwijsinspectie heeft een kennismakingsgesprek gehad met Atasoy. Dat ging over de erkenningsprocedure van de privéschool, die geen subsidie krijgt van de overheid.

Dossier gesloten

De inspectie ziet nu geen reden voor verder toezicht en daarom is 'het dossier gesloten'. Het college houdt contact met de onderwijsinspectie over initiatieven voor nieuwe scholen in Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!