Zorgen om horecaplannen op Koekamp: 'Je gelooft je ogen niet'

Impressie Koekamp | Afbeelding: gemeente Den Haag
Impressie Koekamp | Afbeelding: gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Bomenstichting maakt zich zorgen om de geplande horeca op de Koekamp. De gemeente wil dat het park uiteindelijk een 'stadsentree met allure' wordt. Onder andere de Bomenstichting ging in bezwaar tegen de plannen waarbij er ook horeca in het park zou komen. De stichting kreeg gelijk van de rechter maar nu lijkt er toch horeca te komen. 'Je gelooft je ogen niet', zet Clara Visser van de stichting in Bob Staat Op.
Jarenlang werd er gepraat over de inrichting van de Koekamp. Inmiddels zijn er nieuwe bomen, wandel- en fietspaden aangelegd. Het was de bedoeling dat er ook horeca zou komen bij een informatiecentrum. Maar daar probeerden verschillende organisaties een stokje voor te steken.
De Bomenstichting ziet horeca niet zitten, omdat je er tot laat kan eten. 'Dat zou verstorend werken voor de fauna. En je krijgt er rijdende auto's en verlichting.' Dat zou dieren die van het donker houden kunnen storen.

Raad van State

Ondanks dat de Raad van State de organisaties gelijk gaf, lijkt de horeca er toch te komen. En daar snapt de Bomenstichting niks van. 'De Raad van State heeft gezegd: die horeca vinden wij niet zo'n goed idee. Dus het is geschrapt uit het bestemmingsplan. Er mag dus geen horeca komen', zegt Visser.
Volgens Staatsbosbeheer is de uitspraak van de Raad van State genuanceerder. De Bomenstichting interpreteert die anders dan wij, aldus een woordvoerder. 'De Raad heeft geoordeeld dat de plannen over horeca te vaag waren.'

Vergunning

Staatsbosbeheer heeft bij de gemeente in november een omgevingsvergunningaanvraag ingediend. 'We hebben duidelijker uitgelegd wat de exacte plannen zijn. Zo wordt het aantal meters kleiner en is de verlichting zeer beperkt.' Dat plan ligt nu bij de gemeente.
De boswachter van het Malieveld gaat in het nieuwe jaar nog met de Bomenstichting om tafel om de plannen te bespreken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!