Slechts 25 kilo illegaal vuurwerk gebracht bij inleverpunt: 'Had er al een hard hoofd in'

Er was weinig te doen bij het inleverpunt
Er was weinig te doen bij het inleverpunt © Omroep West
DEN HAAG - Bij het inleverpunt waar mensen ongestraft illegaal vuurwerk konden inleveren, is deze week slechts 25 kilo binnengekomen. Ook Henri, die namens de gemeente het vuurwerk innam, rekende aan het begin van de dag op weinig kilo's. 'Ik had er al een hard hoofd in.'
Net als de afgelopen jaren kon illegaal vuurwerk worden ingeleverd. Mensen die bijvoorbeeld cobra's, nitraten of Chinese rollen hadden, konden die zonder consequenties afgeven bij de politiecontainer voor het ADO-stadion. Vorig jaar werd er een handjevol vuurwerk gebracht. Dit jaar blijft de teller steken op een schamele 25 kilogram, meldt Omroep West. Ook buurgemeente Pijnacker-Nootdorp riep inwoners op om illegaal vuurwerk bij de unit voor het ADO-stadion in te leveren.
Mensen konden maximaal 25 kilo per persoon afleveren. Daarbij werd niets aan het toeval overgelaten. Al het ingeleverde materiaal werd eerst netjes gewogen. Daarna ging de illegale handel in antistatische zakken, om te voorkomen dat de boel de lucht inging. Als laatste werden er piepschuimvlokken voor de stabiliteit over gestrooid.

Project wordt geëvalueerd

Of het inlevermoment volgend jaar terugkeert is de grote vraag. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag erkent dat er niet veel is ingenomen, maar zegt dat alle beetjes helpen. Het was de gemeenteraad die eerder in een motie vroeg om een inleverpunt te faciliteren. De gemeente Den Haag gaat het project evalueren.
Consumenten kunnen vanaf deze donderdag voor het eerst sinds drie jaar weer vuurwerk kopen. De afgelopen twee jaarwisselingen was dat verboden vanwege de coronapandemie. De verkoop duurt drie dagen. Verkopers zijn verplicht om klanten gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven bij hun bestelling. Het afsteken van vuurwerk mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. De vuurwerkbranche verwacht dat er zo'n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim tien procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!