Bestuurder krijgt taakstraf na ongeluk waarbij 83-jarige vrouw om het leven kwam

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Yousef A. (24) moet 200 uur werkstraf verrichten voor een aanrijding waarbij een bejaarde voetgangster bij de Aaltje Noordewierstraat in Den Haag om het leven kwam. De chauffeur had met zijn bestelbus niet in het winkelcentrum mogen rijden, oordeelde de rechtbank.
A. kwam op 1 juli vorig jaar een container met pakketjes ophalen bij de Brunawinkel in het winkelcentrum in Waldeck, schrijft Omroep West. Hij deed dat meerdere malen per week. Maar op die dag kwam 83-jarige vrouw met een rollator onder de bestelbus terecht terwijl het voertuig langzaam achteruit reed. Omstanders probeerden de chauffeur nog te waarschuwen. Die had echter niet direct door dat het mis ging. 'Ik had de radio aan, daardoor hoorde ik de mensen misschien niet', verklaarde A. twee weken geleden bij de Haagse rechtbank.
De officier van justitie oordeelde dat de man schuld heeft aan de aanrijding waarbij de vrouw om het leven kwam. Hij eiste een werkstraf van 240 uur en een rijverbod van anderhalf jaar. De rechtbank kiest nu voor een iets lagere werkstraf, van 200 uur. Wel mag de man langere tijd, een periode van twee jaar, niet meer achter het stuur kruipen.

Al op de grond

Volgens de advocate van A. stond niet vast dat de vrouw door de bestelbus dodelijk is verwond. De 83-jarige vrouw lag mogelijk al op de grond voordat de auto haar raakte. De rechtbank oordeelt nu toch dat het slachtoffer door de bus is overreden.
'Ik mis mijn moeder iedere dag', zei een dochter van de bejaarde vrouw tijdens de zitting. Een andere dochter verklaarde dat het ongeval ook 'vreselijk'moet zijn voor de chauffeur. 'Ik wil je vergeven', zei ze in de rechtszaal tegen A. 'Maak wat van je leven.'

Oorlog

A. vluchtte als tiener met zijn ouders vanuit Syrië naar Nederland, om de oorlog te ontvluchten. Hij probeert hier een zelfstandig bestaan op te bouwen, maar is na het ongeval gestopt als chauffeur. Hij is nu kapper.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!