Bewoners Schilderswijk niet blij met Staedion: 'We hebben last van tocht, schimmel en lekkages'

© Den Haag FM
DEN HAAG - Al jaren klagen zo'n 150 bewoners van de Schilderswijk over het achterstallige onderhoud aan hun woningen. Deze mensen huren bij woningcorporatie Staedion, maar zijn ontevreden over de staat van de huizen. de 48-jarige Selima, wonend in het Nicolaas Penninghof, heeft ook last van een slecht onderhouden huis. 'Het heeft invloed op onze gezondheid.'
Het gaat om bewoners in het complex bij het Nicolaas Penninghof, de Jacob Catsstraat, de Hoofdskadelaan en het Wijnand Esserhof. Ze hebben last van tocht, schimmel en lekkages, omdat de huizen slecht onderhouden zouden zijn. Zo zijn er gezinnen die gezamenlijk in de woonkamer moeten slapen omdat de andere vertrekken te koud zijn, vertellen bewoners.
Selima woont al ruim negentien jaar in haar huidige huis. Ze heeft last van tocht en een slecht onderhouden woning. Ook is er een bouwfout geconstateerd die lekkages als gevolg heeft gehad. 'Dit is na vier jaar eindelijk verholpen, maar ik weet dat omwonenden hier nog wel last van hebben.' Dit resulteert in vieze vlekken bij dakramen en vooral op de zolders. 

Slecht voor de gezondheid

Naast de hoge energiekosten hebben de gevolgen van het achterstallig onderhoud ook invloed op de gezondheid van de bewoners. Zo moeten zij regelmatig hoesten en hebben ze last van gewrichtspijn. Selima heeft zelf ook erg veel last van de kou. 'Het huis blijft niet warm, pas als je de hele dag de verwarming op 22 graden aan laat staan, maar dit heeft weer negatieve gevolgen voor de energierekening', zegt Selima.
In juli 2022 is Staedion een petitie aangeboden die door zo’n 100 bewoners is ondertekend. Dit gaat over het plaatsen van dubbel glas en isolering in het huis. Dit zal in maart of april van 2023 worden geplaatst, is het plan. De bewoners hadden dit graag eerder gezien, maar ze zijn wel blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren. 'Dit is echter niet voldoende, want het gaat om het gehele plaatje', vertelt Selima.

Niet volledig eigenaar

Dre Boidin is de directeur van Onderhoud & Vastgoed bij Staedion en reageert op de ontevredenheid bij de bewoners. 'Wij snappen de frustratie bij deze bewoners volledig. Wij balen er ook van, want wij vinden enkelglas in een woning niet normaal.' Dre zegt dat hij het liefst wilt dat Staedion de klachten van de bewoners gelijk zelf oplost. Maar dat is lastig, omdat Staedion niet volledig de eigenaar is van het gebouw.
Ze delen het gebouw namelijk met particuliere eigenaren. Samen met deze eigenaren zit Staedion in een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is de feitelijke eigenaar van het gebouw en Staedion heeft in deze situatie te maken met vier VvE’s. Zij kunnen dus niet op eigen initiatief onderdelen in het gebouw veranderen, dat mag wettelijk niet. 'Het is heel vervelend, want je zou zeggen, joh we bellen ons eigen aannemers en we gaan het probleem verhelpen maar dat kan bij deze complexen niet. Je moet met alle vier VvE’s overeenstemming bereiken en dat vergt veel afstemming en tijd', aldus Boidin.

Duurzaam

'Het goede nieuws voor deze complexen is dat de oplossing nabij is', zegt Dre. Er komen nieuwe kozijnen, nieuwe deuren, dubbel glas en isolatie. 'Ik ben ervan overtuigd dat de oplossingen die ze nu aangeboden krijgen duurzaam en goed zullen zijn voor de bewoners.'
Rond maart of april in 2023 gaat het project beginnen. Volgens Staedion stond het onderhoudsproject al reeds op de planning. De petitie en diverse individuele verzoeken van bewoners droegen hieraan bij. Al vinden zij het raar dat de petitie al in juli 2022 is aangeboden en dat er negen maanden later pas gerenoveerd gaat worden. Dre antwoordt hierop dat het tijd kost om overeenstemming met alle vier de VvE’s te krijgen. 'Er is een gebrek aan aannemers en er zijn lange levertijden van bouwmaterialen. Gelukkig hebben wij een aannemer gevonden die ons kan helpen.'
Een andere reden is dat groot onderhoud niet plaatsvindt in de winter. 'In een natte periode of als het vriest kan je bijvoorbeeld niet het dak vervangen. Dan zitten de bewoners dadelijk in een open huis terwijl het heel koud is, dat kan je ze niet aandoen'. Het doel van Staedion is om het project voor de winter van 2023 af te hebben.

Een eerlijke rekening

Boidin vertelt dat ze het probleem heel serieus nemen bij Staedion. Zij willen dat alle 37.000 woningen uiteindelijk normale huisvestingslasten hebben, zodat de bewoners een eerlijke energierekening krijgen. 'Wij hebben als doel dat er in 2028 geen huizen meer zijn met de energielabels E, F, en G, hier zijn wij in 2016 al mee begonnen. Mensen met enkelglas hebben de hoogste energierekening en dat moet er dus uit.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!