Laak gaat slanker het nieuwe jaar in: deze drie straten zijn nu weer van Rijswijk

Groengebied langs de Cromvlietkade
Groengebied langs de Cromvlietkade © Den Haag FM
DEN HAAG - Stadsdeel Laak is een stuk kleiner geworden. Op 1 januari zijn de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade niet langer deel van het stadsdeel, maar horen ze weer bij Rijswijk.
De drie straten, maar niet de woningen aan de straten, hoorden sinds 2001 bij Den Haag. Op die manier zou de stad op eigen grond door middel van het Trekvliettracé verbonden zijn met rijkswegennet.
Dit tracé is er echter nooit gekomen en door de aanleg van de Rotterdamsebaan hoeft dat ook niet meer. Daarom deed de gemeente Rijswijk het verzoek om de grond terug te krijgen.
Herindelingsontwerp grens gemeente Den Haag – gemeente Rijswijk. De stippellijn laat de nieuwe grens zien.
Herindelingsontwerp grens gemeente Den Haag – gemeente Rijswijk. De stippellijn laat de nieuwe grens zien.
Met de wijziging is nu de openbare ruimte ook weer van Rijswijk. Tot en met 31 december woonden mensen in een Rijswijkse woning, maar was de straat Haags grondgebied.
In de dagelijkse praktijk verandert er niet veel: ook na de herindeling van 2001 is de gemeente Rijswijk de gemeentelijke belastingen blijven heffen van de bewoners van de Cromvlietkade, Geestbrugkade en Nassaukade. Ook werd het afval al ingezameld door Avalex en gold het parkeerregime van Rijswijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!