Partij voor de Dieren wil straatnaam voor grondlegger vegetarisch eten: 'Mogen we trots op zijn'

Fractievoorzitter Robert Barker (Partij voor de Dieren)
Fractievoorzitter Robert Barker (Partij voor de Dieren) © Den Haag FM
DEN HAAG - Een nu nog naamloos pad in het Zuiderpark zou vernoemd moeten worden naar de grondlegger van vegetarisch eten in Nederland: Elisabeth Valk-Heijnsdijk. Een groep bewoners kwam met dit plan en wordt nu gesteund door de Partij voor de Dieren. 'Een straatnaam vormt een mooi eerbetoon voor deze vrouw die streed voor vrouwenrechten en dierenrechten', vindt fractievoorzitter Robert Barker.
Het plan om een straat te vernoemen naar Valk-Heijnsdijk komt uit de koker van Harry Berg. Voor het Art Nouveau Festijn tekende hij de geschiedenis van het eerste vegetarische restaurant op. Dat restaurant zat op de plek waar nu het Parkhotel staat, daar werd het Festijn gehouden. 'Het is bewonderenswaardig wat Valk-Heijnsdijk voor elkaar heeft gekregen in het eind van de negentiende eeuw. Ik zou het goed vinden als hier meer aandacht voor is', zegt Breg.
Valk-Heijnsdijk was de directrice van Pomona, het eerste vegetarische restaurant. Ze gaf leiding aan een team van 164 mensen in de keuken, serveersters en hotelmedewerkers. Ook schreef ze in 1896 het eerste vegetarische kookboek (met ruim 600 recepten) van Nederland. Barker: 'Steeds meer mensen zijn minder vlees gaan eten. Rond 1900 was dat een ander verhaal en waren er bijna geen vegetariërs. Valk-Heijnsdijk is een grondlegger van het vegetarisch eten in Nederland. Dit stukje Haagse geschiedenis mogen we trots op zijn.'

'Past perfect'

Daarom wil de partij dat een nu nog naamloos pad in het Zuiderpark haar naam zal dragen. Vlakbij het pad ligt de Marie Jungiusweg. Zij was ook betrokken bij vegetarisch restaurant Pomona. 'Het naamloze pad omdopen tot Valk-Heijnswijkweg past dus perfect in die omgeving.' De partij heeft vragen gesteld aan het college om het pad naar de vrouw te vernoemen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!