Bevolkingsgroei in Den Haag sterker dan landelijk gemiddelde

Hoogstraat
Hoogstraat © denhaag.com
DEN HAAG - In onze stad groeide de bevolking met ruim 16 personen per duizend inwoners. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste elf maanden van 2022. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 13 personen per duizend inwoners.
In Den Haag kwamen er tot 1 december 2022 door natuurlijke aanwas 1,9 personen per duizend inwoners bij. Tegelijkertijd vertrokken er 7,5 personen, zij verhuisden en verlieten daarbij de gemeentegrenzen. De buitenlandse migratie zorgt met 22 personen per 1000 inwoners voor de grootste groei. Gemiddeld komt dat uit op een bevolkingsontwikkeling van 16,4 op duizend inwoners.
Het grootste deel van de groei komt door buitenlandse migratie. 'De toestroom van migranten in Den Haag is drie keer zo sterk als van binnenlandse verhuizingen', zegt demograaf Jan Latten tegen mediapartner Omroep West. Tevens valt hem op dat mensen weliswaar de stad verlaten, maar in de buurt blijven wonen. 'Zoals in gemeenten als Zuidplas en Pijnacker-Nootdorp.'

Kwart van immigranten komt uit Oekraïne

Volgens het statistiekenbureau zijn er vorig jaar 227 duizend inwoners bijgekomen, dat waren in 2021 115 duizend mensen. Het aantal inwoners in Nederland staat met die groei op 17,8 miljoen. Vooral het aantal immigranten was hoger dan een jaar eerder. Ruim een kwart van hen is afkomstig uit Oekraïne.
'De bevolkingsgroei in 2022 komt volledig voor rekening van buitenlandse migratie', stelt het CBS. 'De natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) draagt naar verwachting niet of nauwelijks bij: geboorte en sterfte houden elkaar vrijwel in evenwicht.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!