Belastingen in Den Haag stijgen het hardst van de vier grote steden

© Towfiqu Barbhuiya
DEN HAAG - In Den Haag gaat de gemeentelijke belasting het meest omhoog van de vier grote steden. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De krant keek daarvoor naar de tarieven voor mensen met een koophuis: de rioolheffing, afvalstofheffing en onroerendzaakbelasting (ozb).
Gemiddeld betalen bewoners in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dit jaar 850 euro aan deze drie belastingen, dat was in 2022 nog 790 euro. De stijging heeft in alle gevallen te maken met de oplopende inflatie, zo staat in de gemeenteraadstukken van de vier steden, schrijft het FD.
In Den Haag betaalt een gezin met een huis met een gemiddelde woz-waarde (425.000 euro) ongeveer 809 euro belasting per jaar. Dat is 17 procent meer dan afgelopen jaar. Daarmee stijgt de belasting in Den Haag het hardst van de vier grote steden. De woz-waarde van een huis bepaalt de hoogte van de belasting.

Rotterdam het voordeligst

Als het gaat om het totaalbedrag, betaal je in Utrecht het meeste. Daar betaalt een gezin (met een woz-waarde van 425.000 euro) zo'n 938 euro per jaar. Dat is 5 procent meer dan afgelopen jaar. Ook in Amsterdam gingen de belastingen met 5 procent omhoog.
Rotterdammers zijn relatief gezien het voordeligst uit, daar betalen inwoners 'slechts' 3 procent meer, 836 euro in plaats van 812. Die gemeente besloot de afvalstoffenheffing dit jaar niet te verhogen en de ozb daalt er licht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!