Maatregelen na steekpartij Beresteinlaan: cameratoezicht en buurtwinkel drie maanden dicht

© Regio15
DEN HAAG - In de omgeving van de buurtwinkel aan de Beresteinlaan, waar vorige week een jongen (15) werd neergestoken, komt cameratoezicht. Ook moet de buurtwinkel drie maanden dicht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.
Het was onrustig vorige week op de Beresteinlaan. Op 27 december was er eerst een vechtpartij en later op de dag werd een jongen neergestoken. Inmiddels zijn er vijf mensen opgepakt. De winkel wordt nu gesloten omdat het volgens de politie een plek is waar veel jongeren rondhangen, er drugsoverlast is en voorbijgangers worden geïntimideerd.
Volgens de politie is de steekpartij een gevolg van een langer lopend conflict tussen jongeren. De politie weet wie de jongeren zijn en heeft ook contact opgenomen met de scholen.

Jongeren uit criminaliteit halen

Ook is er besloten om in Escamp meer te doen aan preventie. 'Om te voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden', schrijft de gemeente. Ook het jongerenwerk wordt daarbij betrokken, om zorgwekkend gedrag vroeg te signaleren en hulp aan te bieden. En er komt voorlichting op scholen.
'Het doel van die aanpak is helder: voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden', aldus Van Zanen.

Samenscholingsverbod

Eerder deze week werd er een samenscholingsverbod ingesteld, omdat er ook werd gedeald rond de avondwinkel in Escamp. 'Dit verbod stelt de politie in staat om groepen van meer dan twee personen uit het verbodsgebied te verwijderen', zei de politie hierover. Het samenscholingsverbod geldt tot deze vrijdag. Sinds het verbod zijn er geen incidenten meer geweest in de omgeving.
De burgemeester vindt het niet nodig om het samenscholingsverbod te verlengen. 'Zo’n maatregel op basis van een noodbevel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk', aldus de burgemeester. 'Uiteraard blijven de politie en de gemeente de situatie nauwlettend volgen. We doen er alles aan om nieuwe verstoringen van de openbare orde te voorkomen en treden waar nodig op.'

Geld voor Zuidwest

Volgens Van Zanen is ondermijnende criminaliteit een groot probleem. 'Die heeft in verschillende wijken in Nederland, waaronder in Den Haag Zuidwest, een giftige uitwerking op de jeugd. Zoals gezegd, pakken we dat stevig aan.'
Den Haag Zuidwest is een van de zestien gebieden in Nederland waar dit een groot probleem is. Daarom komt er drie miljoen euro per jaar van het Rijk beschikbaar om dit zeker voor een periode van vier jaar aan te pakken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!