Documentaire over Richard de Mos: 'We willen hem in de rechtszaal laten zien'

© Beeld uit de documentaire (Powned)
DEN HAAG - Richard de Mos werd voor de documentaire 'Napels aan de Noordzee' drie jaar lang gevolgd door de camera's van omroep Powned. De documentaire geeft een beeld van het leven van De Mos en zijn partij over de afgelopen drie jaar na de inval door de recherche in het stadhuis. 'We willen hem in de rechtszaal laten zien', zegt De Mos. 'De hel die we meemaken is goed te zien', vindt Guernaoui.
Dinsdag 1 oktober 2019, het is de datum waarop rechercheurs de woningen en werkkamers van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag binnenvielen. Ze bleken verdachten te zijn in een corruptieonderzoek. Voor Powned volgde Robbie Peters de voorman van Hart voor Den Haag drie jaar lang, in opmaat naar de rechtszaak die op 23 januari begint. 'Misschien komt er nog een tweede deel', zegt De Mos. Het Openbaar Ministerie wilde niet meewerken, dat zou een vorm van trial by media zijn meldt de docu.
De documentaire blijkt geen langslepend epistel. Dankzij de onderlinge humor (ook van de hoofdpersoon zelf) wordt het een verhaal dat goed te bekijken is. We zien wat de beschuldigingen doen met De Mos en welke invloed het op hem heeft en hoe hij door blijft gaan met zijn ombudspolitiek.
Ben je eindelijk aan het besturen, wordt het in een ochtend van je afgenomen
De documentaire die maandagavond te zien is op NPO2 begint bij de installatie van de raadsleden na de verkiezingen van maart 2022 om vervolgens terug te blikken op de inval bij de wethouders die ervoor zorgde dat Hart voor Den Haag uit de coalitie werd gezet. 'Ben je eindelijk aan het besturen, wordt het in een ochtend van je afgenomen', klinkt het uit de mond van De Mos. 'Een stempel ben je niet zomaar kwijt ', concludeert een bezoeker van Leo's Koffiehuis in Laak in de docu over de beschuldigingen.
© Beeld uit de documentaire (Powned)

Ombudspolitiek

We krijgen een inkijk in de ombudspolitiek van zijn partij: actievoeren in Laak voor meer parkeerplaatsen en gesprekken in het Laakse koffiehuis. Ook komt NRC-journalist Joep Dohmen aan het woord over de werkwijze van De Mos. Een eerder artikel van de krant wordt door De Mos 'veroordelend' genoemd.
Ook partijdonateur Atilla Akyol komt, namens zalencentrum Opera, aan het woord en we zien De Mos in gesprek met Jos van Rey, de politicus uit Limburg die zelf werd veroordeeld voor corruptie en verkiezingsfraude. Hij herkent zich in het verhaal van De Mos. 'Je bent een gevaar voor de grote, landelijke politieke partijen', zegt Jos.
Ook de partij van De Mos werd in verband gebracht met stempasfraude. 'We worden geframed', zegt De Mos daarover in de docu.
De Mos aan tafel met Jos van Rey
De Mos aan tafel met Jos van Rey © Beeld uit de documentaire (Powned)

De Mos, de politicus

De Mos wordt geportretteerd als hardwerkende politicus (zowel lokaal, als landelijk), zijn ambitie om als lijsttrekker Code Oranje in de Tweede Kamer te krijgen slaagt niet. 'Godverdomme wat is dit kut.' Er wordt ook geklaagd, en wel over een D66-raadslid dat wel naar de Kamer gaat: 'Ze zei twee woorden in de raad!'
Toch zien we hem monter campagne voeren, ook in 2022 weer voor de gemeenteraad. De gewenste vijftien zetels voor Hart voor Den Haag werden er negen en de coalitie (D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) kon -na lang onderhandelen- door. 'Er had met ons bestuurd moeten worden.'
De Mos is ook te zien als een gewoon mens: we zien hem naar de shoarmazaak gaan, hij gaat voetballen (zeven tegen zeven) en hij spreekt over het Netflixen wat hij thuis doet. Series als Narcos en El Chapo kunnen op zijn goedkeuring rekenen.
© Beeld uit de documentaire (Powned)

'Ik beken!'

Het verhaal eindigt met de gang naar de rechter, waar de beschuldigingen tegen hem worden uitgesproken. De Mos komt daar zelf ook aan het woord, met de woorden 'ik beken' begint hij aan zijn kijk op de beschuldigingen.
De documentaire heeft een open einde, over een kleine twee weken start de zaak tegen De Mos. Peter Plasman, de advocaat van De Mos, wil de documentaire ook in de rechtszaal laten zien. Partijgenoten herkennen in de docu 'de hel' die ze meemaken. 'Het brengt de herinneringen boven.'
De documentaire 'Napels aan de Noordzee' van Powned is terug te kijken op NPOstart.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!