Muzikant Rob laat computer nieuw liedje schrijven: 'Na 30 seconden was de tekst al klaar'

Muzikant Rob laat computer nieuw liedje schrijven: 'Na 30 seconden was de tekst al klaar'
Muzikant Rob laat computer nieuw liedje schrijven: 'Na 30 seconden was de tekst al klaar'
DEN HAAG - Hebben liedjeschrijvers of auteurs in de toekomst nog wel werk? Of ben je voortaan veel sneller klaar met een verslag voor je studie? Want al dat werk kan je nu ook laten doen door een website. Muzikant Rob Burkhard (53) was nieuwsgierig naar de Artificial Intelligence (AI) en liet zijn nieuwste nummer erdoor maken. 'Na dertig seconden was de tekst al klaar, ik schrok me kapot', zegt Rob in Haags Bakkie.
Rob is tekstschrijver en sinds 2,5 jaar schrijft hij ook zijn eigen liedjes. Toen hij op tv iemand hoorde praten over AI wilde hij dat zelf uittesten. In anderhalve dag was zijn nummer af. 'Het was uit nieuwsgierigheid en om te kijken wat dit gaat betekenen voor mijn werk', vertelt Rob.
Het is heel simpel, vertelt Rob. Hij typte op de site chatGPT de vraag of die een liedje kon maken over hoe AI ons leven verstoort. Het nummer dat daar uitrolde noemde hij 'Is it me or AI, for heaven sake'. Rob, artiestennaam Dreamagine, wist niet wat hij zag. 'Ik ben er van geschrokken, ik voelde mij net een fossiel. Wat ik doe in een dag, doet de AI in dertig seconden'.

Toegankelijk

Mensen zijn al jaren bezig met de hulp van AI, maar het grote verschil met nu is dat het voor iedereen toegankelijk is. Er zijn heel veel sites waarbij je een tool in kan vullen om een nette mail op te stellen, een betoog kan schrijven en dus ook een nummer kan maken. Rob heeft alleen de tekst laten maken door de AI via de site chatGPT. 'Ik heb nu zelf de muziek erbij verzonnen, maar dit kan je ook laten doen door de computer. '

'Menselijke behoefte blijft'

Rob is niet bang dat AI ervoor zorgt dat er geen liedjesschrijvers meer nodig zijn. Liedjes die hij zelf maakt komen vaak uit diepe emoties en gevoel. Het verhaal achter een nummer en de herkenning bij jezelf is ook vaak wat een nummer zo mooi maakt, vindt Rob. Bij AI is het afwachten of die emotie ook ontstaat, omdat het nummer is geschreven door een computer. 
'Er zal altijd een menselijke behoefte blijven aan authenticiteit en personen waarmee mensen zich kunnen identificeren, dus het zal nooit helemaal weggaan', vertelt Rob.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!