Ondernemers Zeeheldenkwartier zijn wegwerkzaamheden zat: 'Al anderhalf jaar in een bouwput'

Werkzaamheden Piet Heinplein (zomer 2022)
Werkzaamheden Piet Heinplein (zomer 2022) © Den Haag FM
DEN HAAG - Ondernemers in het Zeeheldenkwartier zijn behoorlijk klaar met de verbouwingen in hun wijk. Er wordt al een tijd aan het Piet Heinplein gewerkt, de Zoutmanstraat is al langere periode afgezet voor tramwerkzaamheden en nu gaat de Elandstraat een jaar dicht. 'We zitten al anderhalf jaar in een bouwput', zegt Milan Roda van de ondernemersvereniging.
Sinds maandag zijn er werkzaamheden in de wijk bijgekomen. De Elandstraat en de Elandbrug zijn nu gesloten zodat de brug en kademuren kunnen worden afgebroken en vernieuwd. Ook wordt er begonnen met het herinrichten van het plein. Die werkzaamheden zullen het hele jaar gaan duren verwacht de gemeente. Verkeer kan daardoor niet meer van de Mauritskade op de Elandstraat komen. Omrijden kan via de Laan van Meerdervoort.
Ondernemers zijn niet blij. 'Het geeft overlast, het is rampzalig', zegt Roda, die een kantoorboekhandel heeft, in Bob Staat Op. Vooral vlak voor de feestdagen baalden ze van de werkzaamheden. 'Rond Sinterklaas en Kerst zaten we hermetisch afgesloten. Het voelde als een derde lockdown. We missen veel klandizie', zegt hij.

Failliet

En dat terwijl ze net uit een zware coronaperiode komen. 'Mensen moeten hun hoofd boven water houden. In de Zoutmanstraat zijn al vijf ondernemers failliet. Je hebt natuurlijk ondernemersrisico maar dit gaat alles te boven', vindt Roda.
De ondernemer heeft het idee dat ze niet gehoord worden door de gemeente. 'Er wordt nu al vier weken niet gebouwd', zegt hij. Daarom vroeg hij de gemeente of de wijk open kan blijven. 'Maar dat kon echt niet volgens de gemeente, omdat er deadlines dan niet gehaald worden.'

Werkzaamheden niet altijd zichtbaar

De gemeente zegt te begrijpen dat het voor ondernemers vervelend is. Maar de werkzaamheden zijn nu eenmaal nodig voor veiligere kades en de nieuwe tram. 'Dit speelt al langer', zegt een woordvoerder van wethouder Anne Mulder (VVD). De wethouder is samen met collega-wethouder Saskia Bruines (D66) ook in de wijk geweest.
Volgens de woordvoerder is er dus wel degelijk contact met bewoners en ondernemers uit de wijk. 'Wij vinden het ook belangrijk om contact te houden en aanpassingen te doen, binnen kleine kaders.' Dat er vier weken niet zo zou gewerkt is volgens de gemeente onjuist. 'Er wordt nog steeds gewerkt, maar misschien is dat niet altijd even zichtbaar. Soms moet je wachten, omdat bijvoorbeeld beton moet uitharden.'
Ondernemers die te maken hebben met bouwwerkzaamheden in de buurt kunnen bij de gemeente aankloppen voor financiële tegemoetkoming. 'Ik snap dat je als ondernemer het gevoel hebt dat je inkomsten misloopt. Daarom is er de zogeheten nadeelcompensatie.' Dat is een algemene regeling, daar kunnen ook ondernemers van het Zeeheldenkwartier gebruik van maken. Het Ondernemersportaal van de gemeente kan daarbij helpen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!