VVD wil jaarlijkse lik-op-stukweek: 'Politie en handhavers moeten optreden tegen alle overtredingen'

© Politie
DEN HAAG - Als je als scheidsrechter niet fluit op het moment dat er hands wordt gemaakt, ontspoort de wedstrijd. Dat zegt de Haagse VVD-fractieleider Lotte van Basten Batenburg. 'Als je geloofwaardig wilt zijn, moet je handelen.' Daarom wil zij dat de politie en handhavers van de gemeente consequenter gaan optreden. In iedere Haagse wijk moet er een jaarlijkse 'lik-op-stukweek' komen. Iedereen die er over de schreef gaat kan dan rekenen op een boete of in ieder geval een waarschuwing.
Van Basten Batenburg presenteert haar plan woensdag, tijdens een debat met burgemeester Jan van Zanen over diens veiligheidsplannen. Het idee erachter is dat er veel regels zijn, maar dat iedereen in de dagelijkse praktijk kan zien dat die lang niet altijd worden gehandhaafd. Dat leidt ertoe dat het vertrouwen in de overheid afneemt, zegt Van Basten Batenburg.
Hoog tijd om dat tij te keren, stelt zij. De fractieleider realiseert zich wel dat agenten en handhavers niet overal in de stad tegen álle overtredingen kunnen optreden. Daarvoor zijn er simpelweg te weinig van. Daarom pleit het liberale raadslid ervoor om actieweken te houden in alle wijken van de stad. Daarvan zijn er 44, dus ieder deel van Den Haag zou minimaal eens per jaar aan de beurt kunnen zijn.

Consequenties ondervinden

Iedereen die in zo’n 'lik-op-stukwijk' een regel overtreedt zou daarvan de consequenties moeten ondervinden. Ook al gaat het maar om 'slechts' kleine zaken die de politie nu vaak nog door de vingers ziet. Bij kleine overtredingen zouden agenten of handhavers mensen nog eventueel kunnen aanspreken op hun gedrag. Bij wat grotere overtredingen moeten toch ook echt boetes volgen, vindt de VVD. Het raadslid denkt bij grotere overtredingen aan in ieder geval mensen die overlast veroorzaken, verkeersaso's en straatintimidatie.
De acties moeten worden aangekondigd via onder meer spandoeken, wijkkranten of driehoeksborden, zodat bewoners weten dat hun wijk aan de beurt is. 'Mensen zien dan dat de overheid er nog is en optreedt tegen dingen waar mensen veel last van hebben', aldus Van Basten Batenburg. 'Dit gaat daarom heel positief bijdragen aan het vertrouwen dat mensen in die overheid hebben.'

Vliegende brigades

De fractieleider van de VVD weet dat de politie het druk heeft en de werkdruk hoog is. 'De capaciteit is vaak een probleem. Maar daar vraag ik ook om één wijk per week. Dat is relatief geen grote belasting voor de politie. Ze zouden ook een soort vliegende brigades kunnen inrichten.'
De Haagse VVD wil dat actievoerders van Extintion Rebellion opdraaien voor de kosten van hun actie als zij opnieuw de A12 platleggen. Demonstranten van de actiegroep blokkeerden eind november een rijbaan van de snelweg ter hoogte van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. De groep eiste toen dat er per direct wordt gestopt met de 17,5 miljard subsidie aan de fossiele industrie. Volgens VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg ging het destijds om een demonstratie die niet was toegestaan door de burgemeester. Daarmee was de actie dus illegaal. Extintion Rebellion kondigde onlangs aan een soortgelijke demonstratie te willen houden. Dan moeten de kosten die dat met zich meebrengt, op de demonstranten worden verhaald, vindt zij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!