Straatvegers en boa's gaan staken: 'Veel bereidheid in Den Haag'

© ANP
DEN HAAG - Straatvegers en boa's in Den Haag leggen eind deze maand hun werkzaamheden neer. Het is onderdeel van een staking van gemeenteambtenaren voor een betere cao, meldt vakbond FNV. In Den Haag is volgens de vakbond veel bereidheid om te staken.
Vakbond FNV stelde in november een ultimatum na het mislukte cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze is woensdag verlopen. De bond wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar, een eenmalige uitkering van 1200 euro en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.
Het stilleggen van de werkzaamheden van de reinigingsdiensten zou betekenen dat vuilnisbakken niet geleegd worden en veegauto’s niet rijden. Gijsbert Boggia van het FNV geeft aan dat dit niet om slechts één dag zou gaan: 'Anders moet je je eigen rotzooi de volgende dag gewoon weer opruimen.' Ook kan het zijn dat boa's geen parkeerboetes meer uitdelen. Hoe de acties er verder uit gaan zien, is nog niet bekend.

Meer acties niet uitgesloten

FNV-bestuurder Marieke Manschot kan zich voorstellen dat ook de ambtenaren op kantoor in actie komen. Dan zou het kunnen dat er vertraging ontstaat bij het aanvragen van bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Maar voor zover bekend ligt de focus vooral op de handhaving en reinigingsdienst.
Niet alleen in Den Haag worden de werkzaamheden deze maand stil gelegd, ook in de andere grote steden wordt deze maand gestaakt. Op 15 februari is er een landelijke demonstratie in Utrecht.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!