Burgemeester Van Zanen: avondwinkel Beresteinlaan was magneet voor ellende

DEN HAAG - De buurtwinkel aan de Beresteinlaan in Bouwlust en Vrederust is voor drie maanden gesloten om de buurt te beschermen. Dat zei burgemeester Jan van Zanen woensdag in een debat over de steekpartij waarbij een 15-jarige jongen zwaar gewond raakte. Volgens Van Zanen bleek de buurtwinkel een 'magneet voor ellende'..
Op 27 december liep het in en rond de buurtwinkel in Bouwlust uit de hand. Een 15-jarige jongen werd in zijn rug gestoken. De steekpartij was. aldus de gemeente, een gevolg van een ruzie tussen rivaliserende jeugdgroepen. De onmin tussen de groepen zou zijn ontstaan tijdens een schoolfeest, vijf dagen voor de steekpartij. Na afloop daarvan was er ook al een vechtpartij in een tram waarbij werd gestoken.
Vlak na de steekpartij in de avondwinkel kondigde burgemeester Van Zanen een samenscholingsverbod af voor een week. Dat is inmiddels weer opgeheven. Wel is er cameratoezicht ingesteld en is de avondwinkel voor drie maanden gesloten.
Verschil van inzicht
De Haagse politiek sprak woensdag uren over de kwestie. Eerst 's middags tijdens een commissievergadering, daarna 's avonds tijdens een op verzoek van Hart voor Den Haag ingelaste extra gemeenteraadsvergadering. Daarbij bleek dat er een duidelijke verschil van inzicht is in de Haagse politiek over de oorzaak van de problemen én mogelijke oplossingen, schrijft mediapartner Omroep West.
Partijen aan de rechterkant – Hart voor Den Haag, PVV - zien 'een keiharde strijd' tussen groepen met verschillende etnische achtergronden. 'Het stadsdeel Escamp staat letterlijk op scherp', aldus raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. Sebastian Kruis van de PVV sprak van een 'geïmporteerde stammenstrijd'.
Die partijen willen dan ook een meer stevige aanpak, zoals 'schoolcops' die jongeren fouilleren op wapens en drugs, boetes voor ouders van jongeren die voor een tweede keer worden gepakt met wapens, het leger inzetten, mensen zelfs laten remigreren.
Sociale problemen
Partijen meer aan de linkerkant wilden liever niet te veel over de achtergronden van de jongeren praten, maar richtten zich vooral op de sociale problemen in Zuidwest, een gebied met veel armoede en achterstanden op diverse fronten. Het stadsdeel zou door de overdreven verhalen over jongeren die er zouden rondlopen met 'machetes' of 'messen zo groot als een half zwaard' ook onnodig worden ‘gestigmatiseerd', zei GroenLinks-raadslid Hera Butt.
Dat laatste gevoel werd gedeeld door een aantal buurtbewoners dat naar de vergadering was gekomen. 'Maak de problemen niet grote dan ze zijn', aldus een van hen die er al decennia woont. 'Dat hier sprake is van een mislukte multiculturele samenleving? Dat is racistische bagger.'
Opheldering
Tijdens het debat wilden veel partijen opheldering over het ingrijpen van burgemeester Jan van Zanen. Zo vroeg een aantal raadsleden zich af of de tijdelijke sluiting van de buurtwinkel terecht is. 'In hoeverre is de ondernemer verantwoordelijk voor deze situatie?' vroeg SP’er Rick Hoefsloot zich af. 'Het kan gevaarlijk zijn om je als ondernemer te bemoeien met dit soort zaken.'
Van Zanen verdedigde de sluiting. 'De winkel bleek een magneet voor ellende', zei hij. 'Er was sprake van drugsoverlast, vechtpartijen en geluidsoverlast.' Ondanks meerdere pogingen om in gesprek te gaan met de ondernemer 'gaf hij niet thuis', aldus de burgemeester.
Pijnlijk
De onrust rond de buurtwinkel is bovendien begonnen toen de huidige ondernemer de winkel twee jaar geleden overnam. 'Volgens omwonenden waren er daarvoor geen problemen', zei Van Zanen. De burgemeester noemde het besluit om de winkel drie maanden te sluiten 'pijnlijk'. 'Maar het is niet bedoeld als straf. De sluiting moet de buurt beschermen.'
Maar, voegde wethouder Martijn Balster (PvdA) daaraan toe: de gemeente neemt niet alleen stevige maatregelen op het gebied van de openbare orde, er wordt ook veel geïnvesteerd in de sociale kant. Er lopen buurtwerkers rond en jongerenwerkers, er is een interventieteam, plekken voor jongeren om bij elkaar te komen. De komende jaren wil de gemeente nog veel meer in het stadsdeel investeren. Dat moet ertoe leiden dat alle achterstanden die Zuidwest nu nog kent, over twintig jaar zijn ingelopen.
Snel ingrijpen
De raad steunde de burgemeester in zijn aanpak en zijn beslissing om een samenscholingsverbod in te stellen. Wel waren er vragen over de informatievoorziening, want de politiek werd daarvan pas een paar dagen later op de hoogte gesteld. Volgens Van Zanen was er aanleiding om snel in te grijpen. 'Het is een in instrument dat je inzet bij een acute situatie', zei hij. 'Dan werkt het niet als je eerst steun vraagt of een debat voert.'