Huizenprijzen in Den Haag opnieuw gedaald, huurwoningen duurder geworden

Foto ter illustratie: Andrew Mead
Foto ter illustratie: Andrew Mead
DEN HAAG - De huizenprijzen in Den Haag zijn afgelopen kwartaal 7 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. In totaal zijn er 928 huizen verkocht. De gemiddelde huizenprijs is hier nu 418.353 euro. In oktober was je gemiddeld nog 435.301 euro kwijt aan een koophuis. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Het is de afgelopen tijd rustiger op de woningmarkt. De prijzen dalen licht en er staan meer huizen te koop. In Den Haag werden 15 procent minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Maar in vergelijking met het tweede kwartaal van 2022 werden er juist 1,5 procent meer woningen verkocht.
Het duurde in Den Haag zo'n 35 dagen voordat een huis verkocht werd. In dezelfde periode in 2021 was dat nog 23 dagen. Het duurt dus iets langer voordat je je huis verkocht hebt. Nog steeds worden veel huizen boven de vraagprijs verkocht: 40,3 procent van de kopers bood een bedrag boven de vraagprijs.

Landelijke trend

Ook landelijk is datzelfde beeld te zien. 'Het aantal woningen in Nederland dat te koop staat, stijgt omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet', aldus NVM. Het woningaanbod in Nederland is in het 4e kwartaal 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van het 4e kwartaal 2021. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland is in het 4e kwartaal van 2022 407.000 euro, daling met 3,7 procent ten opzichte van het 3e kwartaal 2022.
Voor het eerst sinds negen jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,4 procent. Dit markeert een omslagpunt ten opzichte van het afgelopen jaar toen de prijs met zo’n 20 procent op jaarbasis steeg.

Nog wel zorgen

De NVM maakt zich wel zorgen over de betaalbaarheid van koophuizen, aangezien de hypotheekrente is gestegen. Ondanks dat het woningaanbod verruimt en kopers meer keuze hebben, zijn we er volgens de makelaarsvereniging nog niet.
'De bevolking groeit en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort. De zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt', aldus NVM.

Huurders

Huurders in Den Haag zijn niet per se beter af in de particuliere sector. Volgens verhuurder Pararius steeg de huurprijs in onze gemeente met 17,85 euro (per vierkante meter, per maand). In Den Haag steeg de huurprijs met 5,9 procent. Landelijk daalde de gemiddelde huurprijs met 1,1 procent.
De landelijke huurprijsontwikkeling laat vanaf het begin van 2022 een dalende trend zien. Op stedelijk niveau - met name in (middel)grote steden - worden daarentegen vooral prijsstijgingen gemeten.

Verkopen

Jasper de Groot, directeur van Pararius: 'In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod in snel tempo af. Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoning(en) te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is. Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe en dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen', stelt De Groot.
Pararius signaleert een dalende trend in het aantal nieuw vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector. Dit leidt in grote steden tot stijgende huurprijzen, omdat vraag en aanbod nog verder uit balans raken. De Groot: 'De vrije sector huurmarkt is met slechts 8 procent van de totale woningvoorraad zeer krap, en die krapte zal verder toenemen als de plannen van het kabinet om het middenhuursegment te reguleren doorgang vinden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!