Ruim 167.000 euro aan energiecompensatie gedoneerd voor inwoners met financiële problemen

Sociale Fondsen Den Haag en Fonds 1818 geven cheque aan wethouder Vavier | Eigen foto
Sociale Fondsen Den Haag en Fonds 1818 geven cheque aan wethouder Vavier | Eigen foto
DEN HAAG - Hagenaars en Hagenezen zijn de laatste maanden ontzettend gul geweest voor mensen die het minder goed hebben. Veel mensen hebben afgelopen periode hun 190 euro energiecompensatie, die ze zelf financieel niet nodig hadden, gedoneerd. In totaal is er 167.204,64 opgehaald. Dat maakt de organisatie Sociale Fondsen Den Haag bekend.
De initiatiefnemers hadden niet verwacht dat er zoveel geld opgehaald zou worden. Ze dachten misschien 10.000 euro binnen te krijgen. Maar toen er elke week weer nieuwe donaties kwamen ging het ineens hard. 'Dit eindbedrag had ik nooit verwacht en hiermee kunnen we zoveel mensen helpen. Dit is gewoon ongelofelijk mooi. We zijn alle donateurs zeer dankbaar', zegt directeur Scarlett Zwartkruis.
Het idee voor deze inzamelingsactie ontstond vanwege de hoge prijzen van afgelopen maanden. De overheid besloot om elk huishouden een energiecompensatie te geven van 190 euro, dat bedrag werd van je energierekening afgetrokken. Mensen die zelf genoeg geld verdienen en die compensatie niet per se nodig hadden konden hun geld doneren voor kwetsbare stadsgenoten. Inwoners met een laag inkomen konden ook nog energietoeslag aanvragen via de gemeente om rond te komen.

Schrijnende gevallen

Met het ingezamelde geld kan Sociale Fondsen veel gezinnen deze tijd financieel helpen door hun energierekening te betalen. 'Er zijn enorm veel schrijnende gevallen van mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn of een laag inkomen hebben. Zij konden het voorheen nog maar net redden, maar kunnen na de prijsstijgingen de rekeningen niet of deels niet meer betalen. Zij zijn dan precies dat stukje levensonderhoud kwijt', zei Zwartkruis eerder in Bob Staat Op.
Sociale Fondsen Den Haag helpt Hagenaars en Hagenezen met financiële problemen, bijvoorbeeld eenoudergezinnen, chronisch zieken met hoge kosten en studenten. Fonds1818 beloofde het opgehaalde bedrag te verdubbelen, met een maximum van 50.000 euro. Dat fonds biedt geld en ondersteuning aan organisaties of buurtbewoners die zich maatschappelijk inzetten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!