De Samenscholing in Moerwijk moet definitief weg: 'Het is een slap in the face'

© De Samenscholing
DEN HAAG - Broedplaats de Samenscholing moet toch weg. De gebruikers moeten er binnen twee weken uit. Dat heeft de rechter besloten. De gemeente en De Samenscholing stonden tegenover elkaar voor de rechter in een kort geding over de toekomst van de broedplaats aan Beatrijsstraat in Moerwijk.
Het pand moet over twee weken leeg zijn. Elke dag dat de gebruikers er langer in zitten, moeten ze 500 euro per dag betalen. Ook draaien ze op voor de proceskosten van de rechtszaak. 'Het is een slap in the face', zegt Quincy van De Samenscholing tegen Den Haag FM. Ze gaan met de advocaat om te tafel om te praten over een eventueel hoger beroep.
De gemeente wil dat de voormalige school waar De Samenscholing gevestigd is een nieuwe bestemming krijgt, omdat er een 'schreeuwend tekort aan betaalbare bedrijfsruimte' is. Ook wil de gemeente graag dit deel van Den Haag een impuls geven.

'Buurt is boos'

Sinds in april bekend werd dat de gemeente het pand aan de Beatrijsstraat wil ombouwen tot kleine bedrijfsruimtes, groeiden de zorgen onder de gebruikers van De Samenscholing. 'De buurt is boos en wij zijn boos', zei Quincy van De Samenscholing eerder bij Bob Staat Op.
Volgens Quincy is de locatie een echte ontmoetingsplek. 'We hebben concerten, een veganistisch restaurant en Koerdische vrouwen komen er samen.' Ook wordt het radioprogramma Radio Tonka op Den Haag FM uitgezonden vanuit het pand. 'Het is een culturele plek, we zijn een community. Mensen kunnen er naartoe komen om zichzelf te ontplooien.'

Gemeente krijgt gelijk

Volgens de rechter heeft de gemeente netjes de regels gevolgd in dit proces. De rechter erkent dat initiatieven zoals die van De Samenscholing belangrijk zijn, maar de gemeente heeft het recht zelf te bepalen wat ze met hun eigen gebouwen doen. Volgens de gemeente is het belangrijk om de verbouwing het pand snel te beginnen om alles op tijd af te krijgen. Daarin geeft de rechter de gemeente gelijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!