Haagse Rinus 'afgeslacht als een beest'; 14 jaar en tbs met dwang geëist tegen twee verdachten

Tekening: Theresa Hartgers
Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachten Merel W. (36) en Jeffrey van der E. (36) voor de moord op de dakloze Rinus de Boer. Het slachtoffer werd in september 2021 in een parkje aan de Lijnbaan 'als een beest afgeslacht', zei de officier van justitie in de onderbouwing van zijn strafeisen. 'Dit is een volkomen zinloze, gruwelijke daad geweest.'
De 56-jarige Rinus werd op 2 september 2021 vermoord in het parkje aan de Lijnbaan, waarbij hij gruwelijk was toegetakeld: hij was geslagen met een ijzeren staaf, tegen zijn hoofd geschopt en gewurgd.
Daarbij liep hij gebroken oogkassen op, evenals een gebroken neus, gebroken kaken en talrijke gebroken ribben. De verwurging zou mogelijk zijn gebeurd met een riem of een plastic zak. Een week na de moord werden de twee verdachten aangehouden.

'Besloten hem genadeloos af te maken'

Volgens het OM zijn twee geweldsuitbarstingen het slachtoffer fataal geworden. Rinus werd door de verdachten onder valse voorwendselen naar het parkje gelokt. Halverwege de avond werd hij zwaar mishandeld. De twee verdachten lieten het slachtoffer achter om ergens anders op een bankje bier te gaan drinken.
'Ronduit stuitend', zei de officier. Later keerden ze terug naar de plek van het misdrijf. 'Ze zagen dat hij nog leefde en besloten hem genadeloos af te maken', zei de officier. Volgens hem wilden W. en Van der E. voorkomen dat Rinus ooit nog zou kunnen vertellen wat ze hem hebben aangedaan.

'Verdachten weigeren open kaart te spelen'

Wie wat heeft gedaan is onduidelijk gebleven. De verdachten legden verschillende verklaringen af waarbij ze elkaar over en weer beschuldigden. Voor het OM is vooral van belang dat beiden hebben toegegeven dat ze op de plek van het misdrijf zijn geweest en aangemerkt kunnen worden als zogeheten medepleger.
Na hun arrestatie kwamen beiden met een volgens de officier 'verzonnen verhaal' over twee donkere mannen. Het rechercheonderzoek bracht aan het licht dat de verdachten meerdere conflicten hadden met het slachtoffer en dat zij hem 'een lesje' wilden leren. Van der E. verbleef destijds in dezelfde daklozenopvang als Rinus.
De officier wees erop dat het tweetal nog steeds 'weigert open kaart te spelen'. Zowel Van der E. als W. kampt met psychische problemen. Deskundigen hebben vastgesteld dat beiden verminderd toerekeningsvatbaar zijn en hebben een tbs-behandeling geadviseerd. Het OM wil dat de rechtbank dat advies overneemt. De uitspraak is over twee weken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!