Tien jaar cel en tbs voor wurgen Shanty (24) in studentenflat

© Omroep West
DEN HAAG - Een man van 29 uit Rotterdam is veroordeeld voor de moord op zijn vriendin in februari vorig jaar. Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd van de rechter. Ramsley F. stak zijn vriendin in haar studentenflat een de Van Maanenkade tien keer in haar hals, nek, borst en hand. Daarna wurgde hij haar.
Ramsley F had zijn vriendin Shardelis 'Shanty' Martina (24) al meerdere malen gevraagd of ze vreemdging. Steeds had ze ontkend, maar op donderdag 24 februari, nadat ze 's ochtends wakker waren geworden in haar studentenflat, gaf ze het, volgens hem, toch toe. F. werd woedend en stak naar meerdere keren.
Nadat Shanty was gestoken probeerde ze het bloeden te stoppen met de ceintuur van haar badjas. Toen zij daarop tegen de man zei dat haar familie hem hiervoor wel wat zou aandoen, werd hij weer boos en heeft hij haar met de ceintuur gewurgd.

Doodslag

De rechtbank kan niet vaststellen dat F. met voorbedachte rade handelde. Volgens de rechter handelde hij impulsief, zonder van tevoren na te denken over wat hij het slachtoffer zou aandoen. Daarom vindt de rechtbank doodslag bewezen, maar moord niet.
'De man heeft het slachtoffer het leven ontnomen en haar nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan. Het is niet voor te stellen welke doodsangsten het slachtoffer in de laatste minuten van haar leven heeft uitgestaan en welke pijn zij heeft moeten doorstaan. De rechtbank vindt daarom een gevangenisstraf van veertien jaar in principe passend', schrijft de rechtbank in een verklaring.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psychiater en psycholoog hebben F. onderzocht. Volgens hen kan hij door zijn verstandelijke beperking niet goed omgaan met stress en spanning. 'Emoties hopen zich bij hem op, tot het komt tot een onbeheersbare woede-uitbarsting.' Hij zou daar al sinds zijn jeugd last van hebben.
Daarom vindt de rechtbank hem verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor valt de straf lager uit dan veertien jaar. De rechtbank vindt wel dat de man intensief behandeld moet worden na zijn gevangenisstraf. 'Om te voorkomen dat hij in herhaling zou vallen en om de samenleving te beschermen.' Ook moet hij aan de moeder van het slachtoffer bijna 40.000 euro schadevergoeding betalen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!