Zo'n 100 ooievaars geteld: het gaat goed met 'onze' ooievaar

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - 'Het gaat best goed met "onze" ooievaar', zegt Monique van den Broek van STORK. Afgelopen weekend was de Nederlandse ooievaarstelling en Den Haag komt er goed van af. In de regio zitten zo'n 104 ooievaars.
Ondanks het regenachtige weer afgelopen weekend hebben meer dan 640 mensen melding gedaan van een gespotte ooievaar. Landelijk werden er dan ook 808 ooievaars geteld, vorig jaar waren dat er nog 986.
Dat betekent niet dat we ons meteen zorgen hoeven te maken over de populatie. 'Het weer is zeker van invloed. We zijn blij dat er mensen zijn gaan tellen, want vooral zaterdag was het verschrikkelijk weer', zegt Monique in Bob Staat Op.

Indicatie

Het precieze aantal kom je nooit te weten, maar dat vinden ze bij ooievaarsorganisatie STORK niet erg. 'Het is een indicatie. Als we niks doen weten we ook niks. Nu kunnen we de getallen naast elkaar leggen.'
STORK weet dat er ongeveer 1000 nesten in Nederland zijn. 'Dat zijn 2000 volwassen ooievaars en jongen.' Maar sommige jongen gaan op trek naar het buitenland. De dieren die geringd zijn worden soms in het buitenland gezien. 'Dan weten we, die in Mariahoeve geringd is, die is bijvoorbeeld in Spanje. We vinden het fijn om inzicht te krijgen.'
Kijk ernaar en geniet ervan
In de regio Den Haag zijn er zo'n 22 nesten met 28 jongen, dat heeft de vogelvereniging hier uitgezocht. Die weten ook dat de oudste ooievaar 29 is geworden. 'Dat is extreem oud', zegt Monique.

Niet voeren

Ooievaars kiezen zelf waar ze zich vestigen. Dat heeft ook te maken met hoeveel eten ze kunnen vinden. 'Ze eten insecten, wormen en muizen', vertelt Monique. Het is niet nodig om de dieren te voeren, liever niet zelfs, vindt STORK. 'Mensen die denken, ik ga macaroni voeren of kaas. Dat is veel te vet.' Ook brood is een no go. 'Dat is geen goed voedsel, maar ze eten het dan wel. Als ze het niet eten blijft het brood liggen en dat trekt ratten aan.'
Dus laat ze vooral met rust is de boodschap. 'Kijk ernaar en geniet ervan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!