Linkse partijen willen nieuwe locatie voor broedplaats de Samenscholing

© De Samenscholing
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren (PvdD) gaat donderdag voorstellen dat er een tijdelijk pand moet komen voor broedplaats de Samenscholing. 'Het zou echt een catastrofe zijn om de Samenscholing op straat te zetten en pas over een paar jaar weer een plek te gunnen. Dat kun je mensen niet aandoen', vindt raadslid Leonie Gerritsen. Vorige week werd duidelijk dat de gebruikers de broedplaats moeten verlaten.
Volgende week vrijdag moet het pand in Moerwijk leeg zijn. Elke dag dat de gebruikers er langer in zitten, moeten ze 500 euro per dag betalen. Dat besloot de rechter in een kort geding. De gemeente wil dat de voormalige school waar de Samenscholing gevestigd is een nieuwe bestemming krijgt, omdat er een 'schreeuwend tekort aan betaalbare bedrijfsruimte' is.
Het liefst zien de PvdD, HSP, SP, GroenLinks en PvdA dat de Samenscholing niet hoeft te verhuizen. Zij vinden dat de vrijplaats, met haar weggeefwinkel, betaalbaar restaurant, werkplaatsen en sociale functies een belangrijke functie in de wijk vervult.

'Het is dan gewoon klaar'

Gerritsen baalt dat de Samenscholing eruit moet. 'Het is dan gewoon echt klaar, ze hebben geen opslagplek. Dan is het weg.' Dat vindt Gerritsen niet kunnen. 'De Samenscholing biedt de maatschappelijke initiatieven die we nodig hebben in de stad. Hier bestaat het al en dan gaan we het eruit gooien.'
Charlotte Cammelbeeck (PvdA) sluit zich daarbij aan. 'Het biedt een thuis voor een groep mensen in Den Haag, ze bieden steun aan queermensen en mensen die het niet makkelijk hebben kunnen er eten voor een betaalbare prijs', zegt ze in Bob Staat Op. Heel veel steden hebben een vrijplaats, zoals bijvoorbeeld Berlijn, zegt Cammelbeeck. 'Wij hebben er maar eentje. Nu dreigt het ook een beetje een suffe stad te worden.'

Nieuwe locatie

Daarom komt de PvdD donderdag met een voorstel om een tijdelijk pand te vinden als de Samenscholing de huidige plek moeten verlaten.
'We hopen dat er een meerderheid voor komt. We hopen dat D66 dat gaat doen', zegt Gerritsen in Bob Staat Op. De Partij voor de Dieren zou graag willen dat de Samenscholing een tijdelijke locatie krijgt. 'Dan kunnen we intussen zoeken naar een plek waar ze permanent kunnen blijven.' Daarnaast wil ze dat er een vrijplaatsenbeleid komt.

'Onze allerlaatste vrijplaats'

'Door gauw met plannen voor het behoud van onze allerlaatste vrijplaats te komen, kan wethouder Bruines (D66, red.) laten zien dat cultuur voor dit college meer is dan een verdienmodel', vindt Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP.
Ook coalitiepartijen GroenLinks en PvdA willen dat de wethouder met een oplossing komt voor de Samenscholing. 'Vrijplaatsen houden ons een spiegel voor en geven mensen een thuis. We hebben dit soort maatschappelijke en culturele initiatieven als stad nodig', vindt PvdA-raadslid Charlotte Cammelbeeck.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!