Den Haag bouwt honderden flexwoningen voor studenten en statushouders

Voorbeeld van zo'n flexwoning
Voorbeeld van zo'n flexwoning © gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag krijgt bijna 5 miljoen euro subsidie voor tijdelijks flexibele units. De woningen zijn bedoeld voor mensen die snel een woning nodig hebben, zoals studenten. Eind dit jaar moeten de eerste woningen klaar zijn. Op welke locaties de woonunits komen is nog niet bekend.
De wethouder is blij met het geld: 'De komende jaren worden er meer woningen in Den Haag gebouwd. Dat is hard nodig, want het is nog steeds veel te moeilijk om een woning te vinden in onze stad. De flexwoningen zijn een tussenoplossing voor mensen die snel een woning nodig hebben. Zij kunnen later doorstromen naar een permanente woning', zegt Martijn Balster, wethouder wonen (PvdA).
Het gaat naast studenten ook om bijvoorbeeld statushouders of mensen die vanuit een zorginstelling of maatschappelijke opvang doorstromen naar een zelfstandige woning. De units zijn gericht op eenpersoonshuishoudens en kunnen in de toekomst weer ergens anders worden neergezet. Het is nog niet bekend wanneer mensen zich kunnen aanmelden voor de woningen.

540 woonunits

Den Haag krijgt hiervoor in totaal 4.715.000 euro van de landelijk overheid. Het geld wordt gebruikt voor in totaal acht projecten, van zo'n 540 flexibele woonunits. Die worden in een fabriek gebouwd en daarna op locaties geplaatst die nu beschikbaar zijn en waar in de toekomst plannen zijn voor woningbouw.
Den Haag heeft een groot tekort aan woningen. Er wordt de komende jaren veel bijgebouwd, zoals in het gebied tussen de drie stations (CID), maar dat is niet genoeg. Vooral de doorstroming van mensen die nu in een zorginstelling zitten gaat niet goed. Ook is er steeds vaker een tekort aan huizen voor statushouders. Dit komt doordat Den Haag dit jaar twee keer zoveel mensen moet opvangen als vorig jaar, het gaat in 2023 om 1350 personen die in de gemeente een plek moeten krijgen.

Woningtekort aanpakken

Met dit plan wil de gemeente het woningprobleem aanpakken, zodat reguliere woningzoekenden niet nog langer op een huis hoeven wachten. Er komen extra locaties met woonplekken voor 'aandachtsgroepen', bij zo'n project met flexwoningen is 30 tot 50 procent voor hen bestemd. De rest is voor 'reguliere' woningzoekenden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!