Man aangehouden voor oproep om A12 te blokkeren tijdens protest

Een eerdere demonstratie van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan
Een eerdere demonstratie van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Een 47-jarige man uit Castricum is aangehouden omdat hij meermaals heeft opgeroepen om de A12 te blokkeren tijdens een protest van Extinction Rebellion op 28 januari. Het OM verdenkt de man onder meer van opruiing.
De A12 was in november ook al het toneel voor een actie van Extinction Rebellion. Actievoerders hadden de weg bezet. Er werden 150 mensen aangehouden. Het protest leidde volgens het OM tot gevaarlijke verkeerssituaties.
'Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto.'

Strafbare feiten

De Castricummer nam deel aan het protest in november en had ertoe opgeroepen. Ook voor de aangekondigde actie van Extinction Rebellion op 28 januari zou hij meerdere keren hebben opgeroepen de A12 te blokkeren.
De man is verhoord en inmiddels weer vrijgelaten. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Het OM benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dat het geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten. 'Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niet anders dan optreden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!