Eefje is vrijwilliger bij de Luisterlijn: 'Van relatieproblemen tot eenzaamheid'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Unsplash / Darya Ezerskaya
DEN HAAG - Als je het moeilijk hebt en behoefte hebt aan een luisterend oor, kun je terecht bij de Luisterlijn. Vorig jaar deden meer mensen dan ooit dat. Vrijwilligers hebben hun handen vol, daarom zoekt de Luisterlijn in Den Haag naar nieuwe vrijwilligers. 'Je moet goed kunnen luisteren naar wat iemand zegt.'
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar. 'We bieden dag en nacht via chat en telefoon ondersteuning aan mensen die een luisterend oor nodig hebben', vertelt vrijwilliger Eefje in Bob Staat Op.
Die telefoontjes kunnen over van alles gaan. 'Relatieproblemen, dingen met gezondheid, iemand die zich zorgen maakt over wat er in de wereld gebeurt. Alle menselijke problemen', vervolgt Eefje. 'Het is ook voor mensen die hun emoties op een rijtje willen krijgen, of hun hart gewoon even willen luchten.'
De Luisterlijn kreeg in 2022 ruim 611.000 oproepen binnen. Dat is een recordaantal. In 2021 zochten ongeveer 588.000 mensen contact met de Luisterlijn. Niet alle oproepen werden overigens beantwoord: zo'n 330.000 belletjes werden ook echt beantwoord. Dat komt omdat het op sommige momenten erg druk is, waardoor niet alles kan worden beantwoord.

Openstellen

De organisatie merkt dat steeds meer mensen contact zoeken. Zij hebben behoefte aan bijvoorbeeld erkenning, steun, troost of een goed gesprek. Zorgen over maatschappelijke issues, of mensen die worstelen met eenzaamheid, kwamen ook vaker aan bod.
Maar om al die mensen ook echt een gesprek te kunnen bieden, zijn er dus meer vrijwilligers nodig. Wanneer past zoiets bij je? Eefje: 'Je moet als vrijwilliger vooral benieuwd zijn naar de ander. Je moet het niet vanuit je eigen beleving invullen. Je moet echt horen wat iemand zegt. Je moet de ruimte hebben om je open te stellen naar iemand, het zou kunnen dat niet iedereen dat in zich heeft.'

Geen adviezen, maar luisteren

Zelf had Eefje sterk het gevoel dat het bij haar paste en nam ze daarom contact op. 'Je krijgt dan een training. Je gaat dan met anderen oefenen, je krijgt een e-learning over hoe je gesprekken goed kan aanpakken, en oefent deze gesprekken ook met een acteur.'
Bij alles komt het goed luisteren aan bod. 'Het is niet onze insteek om adviezen te geven maar het kan wel gebeuren dat je aan het praten bent en iemand zegt: wat zou jij nou doen in deze situatie?' legt Eefje uit.

Dag en nacht bereikbaar

Lijkt dit je wat? Via het aanmeldformulier op de site van de Luisterlijn kun je je inschrijven. 'En voor vragen kun je even mailen of bellen', zegt Eefje.
En als je juist een luisterend oor nodig hebt, kun je dag en nacht terecht bellen naar de Luisterlijn via 088 0767 000, of hun chat gebruiken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!