De Samenscholing in Moerwijk kan misschien blijven bestaan: 'Sprankje hoop'

© De Samenscholing
DEN HAAG - Er is hoop voor de broedplaats de Samenscholing in Moerwijk. De rechter heeft besloten dat de gebruikers er komende week definitief uit moeten. Nu blijkt dat er mogelijk een nieuwe locatie is gevonden voor de culturele vrijplaats.
Dat heeft cultuurwethouder Saskia Bruines (D66) donderdagmiddag toegezegd in de raadsvergadering. Dat gebeurde nadat er een motie van de Partij voor de Dieren werd aangenomen. Meerdere linkse partijen willen dat de gemeente een nieuw (tijdelijk) pand vindt. Want als de Samenscholing weg moet uit de oude school aan de Beatrijsstraat, is het ook meteen klaar is met de Samenscholing, aldus Leonie Gerrtisen (Partij voor de Dieren).
‘Het geeft een sprankje hoop, al komt de oplossing wel erg laat. Over zeven dagen moeten we al weg. Hopelijk worden we niet blij gemaakt met een dooie mus’, zegt Quincy van De Samenscholing in Bob Staat Op. Het is nu afwachten of er ook echt een nieuw pand komt.

Gemeente kreeg gelijk

De gemeente wil de voormalige school waar de Samenscholing gevestigd is ombouwen tot bedrijfsruimte. De Samenscholing probeerde dat plan en de uitzetting aan de vechten in de rechtbank, maar verloor. Volgens de rechter zijn de regels in dit proces netjes gevolgd en heeft de gemeente het recht om zelf te bepalen wat ze met hun eigen gebouwen doen.
De gebruikers moeten het pand binnen een week verlaten. Elke dag, die ze er hierna nog in zitten, moeten ze 500 euro betalen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!