Strafdossier van rechtszaak tegen Richard de Mos uitgelekt: 'Dit ziet er niet goed uit'

Richard de Mos (Hart voor Den Haag)
Richard de Mos (Hart voor Den Haag) © Den Haag FM
DEN HAAG - Het strafdossier over de vermeende corruptie rondom Richard de Mos, ligt op straat. Het is in handen van Nieuwsuur. Maandag begint de rechtszaak tegen oud-wethouders De Mos, Rachid Guernaoui en zes anderen. Ze worden beschuldigd van het vormen van twee criminele organisaties, ambtelijke corruptie en het schenden van het ambtsgeheim.
Het dossier, dat is samengesteld door het Openbaar Ministerie, bevat veel en stevig bewijs voor strafbare handelingen, vindt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans aan de Universiteit van Leiden.
'Ik zag De Mos als een nieuwe, frisse, hardwerkende politicus, maar dat beeld is na lezing van dit dossier wel gekanteld. Het zijn ernstige feiten die ten laste zijn gelegd. Justitie heeft dit goed uitgezocht, er is niet gefantaseerd. Dit ziet er niet goed uit', zegt hij tegen Nieuwsuur.

Hoe zat het ook alweer?

Dinsdag 1 oktober 2019, het is de datum waarop rechercheurs de woningen en werkkamers van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag binnenvielen. Ze bleken verdachten te zijn in een corruptieonderzoek.
Justitie denkt dat drie vastgoed- en twee horecaondernemers uit Den Haag in ruil voor donaties van in totaal 113.000 euro aan de partij van De Mos een voorkeurspositie hebben gehad. Ze zouden vertrouwelijke informatie hebben gekregen over toekomstige vastgoedprojecten, het gemeentelijk beleid hebben kunnen beïnvloeden en twee nachtontheffingen voor hun horecazaak hebben ontvangen.

Gesprekken afgeluisterd

Zo gaat de rechtszaak onder meer over het vergeven van nachtvergunningen. Uit het dossier blijkt dat justitie veel gesprekken van De Mos heeft afgetapt. Ook een gesprek over de vergunning van zalencentrum de Opera:
'Ik mag er vijf uitgeven. Dan is wie het eerst haalt, het eerst maalt. Jij krijgt dus vanmiddag de aanvraag in je app. En dan moet je meteen aanvragen en dan heb ik een nachtvergunning voor tien jaar voor je geregeld.'
De Mos ziet het probleem niet: 'Mag ik hem effe bellen, nadat we jarenlang hebben gevochten voor die nachtontheffingen? Als het dan eindelijk rond is. Ik was heel trots dat we het gefikst hadden', zegt hij.

Vertrouwelijke informatie doorgegeven

Dat de De Mos een kort lijntje had met ondernemers blijkt duidelijk uit het strafdossier. Ondernemers kregen tijdens de coalitieonderhandelingen allerlei vertrouwelijke informatie. Hij mailde dat door naar de vastgoedondernemers.
'Het Wetboek van Strafrecht zegt dat een ambtenaar, raadslid of wethouder vertrouwelijke stukken niet mag doorspelen aan derden. Dat is strafbaar en dat mag niet', aldus Voermans tegen Nieuwsuur.

'Overijverige ambtenaar'

De Mos zegt dat het heel normaal is om een klankbord te hebben tijdens onderhandelingen. Volgens hem is de stempel 'vertrouwelijk' erop gezet door een "overijverige ambtenaar". 'Je ziet aan alles dat het Openbaar Ministerie geen kaas heeft gegeten van de politieke mores', aldus De Mos.
Ook zou De Mos voor een raadsdebat over wonen een tekst hebben gekregen van een vastgoedondernemer. Hij leest het letterlijk van A tot Z voor, tot verbazing van de ondernemers.
'Wat denk je; hij lepelt letterlijk de tekst op wat ik gisteren even snel opgeschreven heb. Op zich prima, alleen lijkt het wel een analfabeet met leesproblemen, want krachtig komt het niet uit zijn mond', schrijft de donateur van Groep de Mos in een mail die Nieuwsuur in handen heeft.

Stevige zaak

Hoogleraar Voermans zegt tegen Nieuwsuur dat het dossier zorgvuldig en stevig is. 'Het OM zegt dat er hier sprake is van een selecte groep ondernemers, die fors hebben gedoneerd aan de partij. En die lijken dingen op bestelling voor elkaar te krijgen. En daarvoor wordt in dit dossier stevig bewijs aangedragen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!