UWV: 2.594 werkgevers in Haaglanden hebben definitieve aanvraag coronasteun nog niet gedaan

© Pixabay
DEN HAAG - Ruim tweeduizend werkgevers in Haaglanden de definitieve cijfers aanleveren voor steun via de NOW-regeling. Die regeling werd in 2020 in het leven geroepen om omzetdaling door de coronapandemie te compenseren. Werkgevers kregen geld op basis van een inschatting van het omzetverlies. Nu moeten ze definitieve cijfers aanleveren en daarvoor hebben ze nog krap een maand de tijd: tot 22 februari. Anders moeten ze de coronasteun terugbetalen. Het UWV begint een voorlichtingscampagne om ondernemers erop te wijzen.
In de regio Haaglanden moeten 2.594 bedrijven nog een of meerdere aanvragen indienen, dat is ruim de helft van het aantal bedrijven wat gebruik maakte van de regeling. Er werden in vier periodes (NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4) 10.900 voorschotten toegekend aan 4.654 unieke werkgevers in onze regio. Het UWV keerde over deze vier periodes 397,9 miljoen euro aan voorschotten uit.
'De coronacrisis is voorbij, maar daar zijn nieuwe uitdagingen voor in de plaats gekomen. Werkgevers kampen met een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en hoge energieprijzen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen. En dat het soms ook ingewikkeld is, omdat het meerdere periodes betreft', zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. 'Toch is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want er gaat best wat tijd zitten in het verzamelen en aanleveren van alle informatie.' Het is mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen, maar ook dat moet uiterlijk 22 februari zijn aangegeven.
Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro hebben gekregen als voorschot of recht hebben op dat bedrag hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Wanneer het bedrag boven de 125.000 euro uitkomt is een accountantsverklaring nodig.

Campagne

De komende periode gaat het UWV met een communicatiecampagne werkgevers informeren over de naderende deadline en de ondersteuning die ze kunnen krijgen. Op een online dashboard van het UWV is meer informatie te vinden over de definitieve berekeningen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!