Bart 'het fluitende Kamerlid' stapt na 28 jaar het hockeyveld af

© Den Haag FM
DEN HAAG - Bart de Liefde droomde er van om op topniveau te komen in de hockeywereld. Uiteindelijk gebeurde dit niet als speler maar als scheidsrechter. Sommigen fluiten fulltime maar op het moment dat De Liefde niet op het veld stond zat hij in de Tweede Kamer. Die baan heeft hij al een tijd geleden verruild en nu stopt hij ook als scheidsrechter. Afgelopen zaterdag heeft hij zijn laatste wedstrijden als bond-scheidsrechter gefloten.
De scheidsrechter carrière van De Liefde begon op zijn veertiende, omdat het verplicht was om naast zijn eigen hockeytrainingen te doen. Het fluiten beviel hem zo goed dat hij door ging en na vier jaar bij bond-wedstrijden stond. Op zijn 21e is hij gestopt met hockeyen om te kunnen fluiten bij de senioren, waar hij toen speelde.
'Ik speelde een aardig balletje mee, maar niet in de top. Ook droomde ik er van om EK’s, WK’s of de Olympische Spelen te mogen meemaken. Dit kon niet als speler maar weliswaar aan de andere kant', vertelt De Liefde bij Haags Bakkie.

Fluiten op het WK

Zijn doel was altijd om het hockeyen mogelijk te maken voor spelers en teams die het echt willen en hun best doen. 'Ik probeer het geklier, ge-etter en valsspelen te doorzien om het in goeie banen te leiden.'
In zijn carrière als scheidsrechter is het zaalhockey WK van 2018 in Berlijn zijn mooiste herinnering. Daar heeft hij de halve finale Duitsland-Iran mogen fluiten. 'Het veld oplopen in een uitverkochte zaal van 8,5 duizend man, het geluid dat je dan hoort komt wel binnen.' Aldus De Liefde.

In de politiek

Scheidsrechter zijn is voor de meesten geen fulltime baan, De Liefde heeft daarom altijd ook ander werk gehad. Wat opvalt is zijn carrière in de politiek. Hij begon als raadslid in Den Haag en heeft vervolgens vijf jaar voor de VVD in de Tweede Kamer gezeten. In de periode dat hij in de Tweede Kamer zat, stond hij op het veld in de hoofdklasse. 'Bij de samenvatting op Studio Sport werd ik door de commentator steevast "het fluitende Kamerlid" genoemd.'
Na zijn periode in de politiek werd hij persvoorlichter bij vervoerbedrijf Uber. Alhoewel hij officieel geen scheidsrechter meer is, fluit hij nog wel eens bij de hockeywedstrijden van zijn kinderen, bij Hockeyclub Klein Zwitserland. De Liefde had graag nog een WK meegemaakt maar dit is door corona niet gebeurd. Volgende week begint het zaalhockey WK in Zuid-Afrika, daar is hij dus niet bij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!