Nieuwjaarsduik van Stichting Anton Constandse: 'Niet te veel prikkels, maar toch samen'

Twee deelnemers aan de prikkelarme nieuwjaarsduik: Ché en begeleider Martin
Twee deelnemers aan de prikkelarme nieuwjaarsduik: Ché en begeleider Martin
DEN HAAG - Niet traditioneel op 1 januari de zee in met duizenden mensen tegelijk, maar een paar weken later met een kleine groep het koude water trotseren. Het is een traditie van Stichting Anton Constandse die ieder jaar terugkeert. 'Voor mensen die zich nog niet helemaal thuisvoelen in grote groepen,' zegt organisator Mario Kok.
Al voor de negende jaar gaat een groep bewoners van Stichting Anton Constandse half januari de zee in om het nieuwe jaar in te luiden. Twaalf enthousiaste cliënten, die hulp krijgen van de stichting, duiken dit jaar mee. 'Het water is echt heel koud, maar het is zalig. Ik heb heel 2022 van mij afgespoeld,' zegt een van de deelnemers.

'Als je het leven even niet meer ziet zitten, is het fijn als je geholpen wordt'

Initiatiefnemer Mario Kok is trots op deze traditie. 'De mensen die bij ons wonen zijn mensen zoals jij en ik die soms hulp nodig hebben. Er kan altijd iets gebeuren in je leven waardoor je het niet meer ziet zitten. Het is fijn als je dan geholpen wordt. Daarom is het fijn dat we het bij dit evenement ook wat kleiner en overzichtelijker houden. Ik zie er zelf altijd enorm tegenop om de koude zee in te gaan, maar we doen het met z'n allen en dat geeft een boost. En als ik de cliënten dan hoor zeggen: 'volgend jaar ga ik weer', dan geeft mij dat echt een kick,' aldus Kok.

Vijftienhonderd cliënten

Stichting Anton Constandse helpt mensen met een psychische aandoening om zoveel als mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Zo biedt zij begeleid en beschermd wonen, maar ook ambulante ondersteuning. Dat houdt in dat je hulp krijgt, maar dat je wel thuis kunt blijven wonen. In Den Haag en omstreken heeft de stichting honderd locaties waar het hulp biedt aan ruim vijftienhonderd cliënten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!