Appje horeca-ondernemer in zaak-De Mos: zetel in gemeenteraad gekocht

De zaak dient in de rechtbank in Rotterdam
De zaak dient in de rechtbank in Rotterdam © ANP
DEN HAAG - De plek van voormalig Hart voor Den Haag-raadslid Nino Davituliani in de Haagse gemeenteraad zou zijn gekocht door de broers Akyol van zalencentrum Opera. Dat schreef haar partner Erdinç Akyol in appjes die dinsdagmiddag zijn besproken in de rechtbank. Beiden zijn verdachten in de Haagse corruptiezaak. Davituliani ontkent alles. 'Ik was een Haags raadslid en deed mijn werk naar eer en geweten.'
Davituliani is dinsdagmiddag stevig ondervraagd door de rechtbank. Als wederdienst voor de 30.000 euro die door zalencentrum Opera is gedoneerd aan Hart voor Den Haag, zou zij in 2018 van Richard de Mos de vierde plek op de kieslijst hebben gekregen. Erdinç Akyol is de broer van Atilla Akyol, die eigenaar was van het zalencentrum aan de Fruitweg in Den Haag. Beide horeca-ondernemers hebben tot dusver verklaard dat zij de partij van De Mos alleen maar steunden om van Den Haag een mooiere stad te maken, vooral 's nachts. Niet om zelf invloed te kopen.
Het verhoor van Davituliani begint rustig. Er is een bericht gevonden waarin Richard de Mos tegen Erdinç Akyol zegt dat zijn partner sowieso een plek krijgt in de top-5 van de kieslijst, 'ongeacht de sponsoring'. De Mos is erg blij dat dat bericht is aangetroffen, al praat Erdinç in dat gesprek wel verder over financiën. 'Wij wilden nog deskundige vrouwen hebben voor de diversiteit van de lijst, dus waren erg blij toen Nino zich aandiende', zei De Mos. Volgens hem en Davituliani blijkt hieruit dat zij haar plek zelf heeft verdiend en dat ze niet is gekocht.

'Wij hebben jou erin geplant'

Opmerkelijk is wel dat Erdinç regelmatig, achter de rug van Davituliani, berichten stuurt naar De Mos over haar mogelijke plaats. De Mos vermeldt in antwoorden aan hem duidelijk dat Davituliani zeker op de kandidatenlijst komt, ook als hij niet sponsort. 'Daar bent u zeker wel blij mee, dat u dat toen heeft gezegd', vraagt een van de rechters dinsdag aan De Mos. 'Daar ben ik zeker blij mee', antwoordt hij.
Davituliani zelf zegt dat haar partner dit deed, omdat hij haar steunde. Maar uit andere gesprekken blijkt dat Erdinc Akyol soms ook andere ideeën had over het raadslidmaatschap van Davituliani.
Nino Davituliani
Nino Davituliani
Als Davituliani uit angst voor belangenverstrengeling twijfelt of ze wel moet instemmen met de regeling voor nachtvergunningen, waarvan Opera er twee krijgt, vindt Erdinc dat zij de familie verraadt. Tijdens een forse ruzie zegt hij: 'Wij hebben jou erin geplant, we kunnen je er ook weer uithalen. Je weet dat er dertig mille door ons betaald is, dat die zetel van ons is.'

Vaker 'buien'

Erdinç komt hierover later in het proces zelf aan het woord. Davituliani zegt dat haar partner vaker 'buien' heeft en van alles en nog wat roept, ook positieve dingen over haar: 'Dan is er geen touw aan vast te knopen.'
Een ander saillant punt is dat Davituliani tijdens haar raadsperiode melding heeft gemaakt bij een collega-raadslid in Rijswijk, over mogelijke veiligheidsproblemen bij zalencentrum Event Plaza in die gemeente. Tegen dat raadslid vertelt ze dat die informatie afkomstig was van een bezorgde burger, maar tijdens de zitting blijkt dat deze alleen was gebaseerd op informatie van haar partner Erdinç Akyol. Akyol, die als medewerker van zalencentrum Opera concurrent was van Event Plaza, zegt in andere berichten dat de hoeveelheid bezoekers de veiligheid in het gedrang bracht, maar zegt ook: 'Als zij dichtgaan, is Opera de grootste van regio.' Davituliani zegt tegen de rechter dat zij de melding alleen heeft gedaan uit zorgen over de veiligheid: 'Dat was ook mijn eigen portefeuille.'

Identiteitsbewijzen gevonden

De rechtbank ondervroeg Davituliani, vanwege verdenkingen van stemfraude, ook uitgebreid over volmachtsstemmen. Op haar telefoon zijn foto's van elf identiteitsbewijzen gevonden. Ook appte ze met haar partner over het ophalen en verzamelen van stempassen. Davituliani zegt dat ze op het moment zelf niet wist dat stelselmatig volmachtsstemmen verzamelen niet is toegestaan. Daarnaast zei ze weinig meer van deze periode te kunnen herinneren en gaf ze aan zelf niet te hebben gestemd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!