Stil en schoon: Albert Heijn rijdt in binnenstad met elektrische vrachtwagens

V.l.n.r.: Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid en Kwaliteit bij Albert Heijn, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie in Den Haag, Arjen Kapteijns, Choukri Libari, supermarktmanager AH-winkel Hofweg Den Haag, Merlin Wetzels, district manager
V.l.n.r.: Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid en Kwaliteit bij Albert Heijn, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie in Den Haag, Arjen Kapteijns, Choukri Libari, supermarktmanager AH-winkel Hofweg Den Haag, Merlin Wetzels, district manager
DEN HAAG - Supermarkten van Albert Heijn in de binnenstad worden sinds dit jaar bevoorraad met elektrische vrachtwagens. Ook het transport naar klanten, de bezorging, gebeurt zonder uitstoot. 'We willen er met z’n allen voor zorgen dat er een schonere toekomst komt', zegt Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid en Kwaliteit Albert Heijn.
De supermarkt heeft gekozen om het elektrische vervoer in te zetten voor de winkels in de binnenstad omdat het leveren van goederen in dat gebied over twee jaar uitstootvrij moet zijn. Uiteindelijk moet iedereen hierin meegaan, vindt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).
'Als stad hebben we het voornemen geuit om in 2025 de hele binnenstad zero emissie distributie in te voeren', legt Kapteijns uit. 'Bedrijven zijn daar nu al op aan het anticiperen. Ze laten zien dat het prima is om het logistiek duurzaam in te richten.' Een elektrische vrachtwagen bespaart in vergelijking met een diesel vrachtwagen bij stedelijk gebruik 75.000 kg CO2 per jaar per truck, stelt de supermarkt.

Opladen in Pijnacker

De supermarktketen koos ervoor om in Den Haag de dieselvrachtwagens in te ruilen voor elektrisch vervoer omdat het makkelijk is om hier met elektrische wagens te rijden. De accu's waar de wagens op rijden zijn vrij snel leeg en het dichtstbijzijnde distributiecentrum waar ze opgeladen kunnen worden ligt in Pijnacker, daar kan men snel komen om op te laden.
'De reikwijdte van een elektrische vrachtwagen is anders dan die van een reguliere vrachtwagen en moet je dus anders inplannen. Het is een enorme puzzel dit logistiek te regelen', zegt Scholte op Reimer.

Rotterdam, Utrecht en Amsterdam

Sinds de laatste week van 2022 rijdt men met volledig elektrisch vervoer in de binnenstad om de winkels te bevoorraden en boodschappen te bezorgen. 'Hierna willen we dit gaan doen op meerdere plekken.' Ook Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zullen in de loop van het jaar elektrische wagens van de supermarkt zien rijden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!