Zes activisten aangehouden na oproep tot blokkeren van Utrechtsebaan (A12)

Een eerdere demonstratie van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan
Een eerdere demonstratie van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Drie mannen en drie vrouwen zijn donderdagochtend thuis aangehouden omdat ze er van verdacht worden te hebben opgeroepen om een deel van de A12 te blokkeren. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een 'gevaarlijke en ontwrichtende blokkade van de Utrechtsebaan'. Eerder werd ook al een man (47) uit Castricum aangehouden. De zes aangehouden personen mogen van het OM de komende 90 dagen niet op de Utrechtsebaan komen.
Dat de activisten zich zorgen maken over de opwarming van de aarde is volgens het OM 'geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren'. Eerder leidde een actie van milieuactivisten van Extinction Rebellion tot 'gevaarlijke verkeerssituaties'. Daarbij haalt ze de demonstratie van 26 november aan: 'Actievoerders liepen toen de tunnelbak van de A12 (Utrechtsebaan) in en gingen vervolgens op de rijweg staan en zitten'.
Automobilisten mogen daar 70 kilometer per uur rijden en zijn 'totaal niet bedacht op voetgangers' en werden 'vanuit een donkere tunnel plotseling geconfronteerd met mensen op de weg en later met stilstaande auto’s'.

'Demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten'

Het Om stelt dat demonstreren een grondrecht is wat door de gemeente wordt gefaciliteerd. 'Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten.' Met de oproep tot het blokkeren van de Utrechtsebaan wordt de veiligheid van anderen in gevaar gebracht. Daarom moet de overheid optreden, stelt het OM. Ook stelt ze dat de actiegroep niet bereikbaar is geweest om afspraken te maken over de demonstratie.
Eerder werd een aantal activisten veroordeeld in verband met voorbereidingen om in oktober van 2021 de Utrechtsebaan te blokkeren. De rechter bepaalde eveneens dat die aanhoudingen terecht waren.

'Meer dan duizend bezorgde burgers staan klaar om hun stem geweldloos te laten horen'

Extinction Rebellion noemt de aanhoudingen 'onderdeel van een poging de geweldloze A12-Blokkade van zaterdag 28 januari de kop in te drukken'. 'Het recht op manifestatie wordt met voeten getreden.'
De actiegroep meldt dat blokkade van de A12 nog steeds gepland staat voor komende zaterdag. 'Meer dan duizend bezorgde burgers staan klaar om hun stem geweldloos te laten horen. Zij eisen een direct einde aan de jaarlijks 17,5 miljard euro fossiele subsidies.'

Arrestaties leiden tot steun voor actie

Bestuurders van negen maatschappelijke organisaties (Greenpeace, Urgenda, Milieudefensie, FNV, De Goede Zaak, Both ENDS, Fossielvrij NL, de Jonge Klimaatbeweging en Oxfam Novib) zijn van plan om zaterdag mee te doen aan de klimaatdemonstratie die actiegroep Extinction Rebellion (XR) wil houden op de snelweg A12. Ze hebben daartoe besloten in reactie op 'het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR'.
Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen rondom de blokkade van de A12. 'Het is geen demonstratie, want Extinction Rebellion heeft niets bij ons aangemeld. Het is een mogelijke blokkade. Ze zijn voortdurend van alles aan het roepen, maar ze nemen geen contact op met de gemeente', vertelt een woordvoerder aan mediapartner Omroep West.
Dat contact is hard nodig volgens de gemeente om de veiligheid te garanderen. 'We hebben zelf op meerdere manieren geprobeerd contact te zoeken met de organisatoren, maar tevergeefs. We wilden afspraken maken om gevaar voor deelnemers en omstanders te voorkomen.'

Verdachten mogen niet op de Utrechtsebaan komen

Rond tien voor half 6 liet het OM weten dat de verdachten zijn vrijgelaten Ze hebben een gedragsaanwijzing gekregen en mogen de komende 90 dagen niet op de Utrechtsebaan komen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!