Extinction Rebellion wil in maart opnieuw de Utrechtsebaan blokkeren

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.
Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.
Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. 'Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt', laat de groep maandag weten.

Arrestaties

Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.
De politie heeft zaterdag 768 klimaatactivisten opgepakt die de Utrechtsebaan blokkeerden en geen gehoor gaven aan de oproep de weg verlaten. Het weghalen van de klimaatactivisten is volgens de gemeente in goede orde verlopen. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!