Samenscholing krijgt nieuw pand aangewezen in Duindorp: 'We gaan deze locatie weigeren'

© De Samenscholing
DEN HAAG - De Samenscholing levert vandaag de sleutel in van hun pand in Moerwijk. Inmiddels heeft de gemeente ook een nieuw pand voor ze gevonden in Duindorp. Dat melden de gebruikers van de broedplaats dinsdag. Het gaat om een pand aan de Zeezwaluwstraat 152 bij de duinen, waar ze twee jaar kunnen blijven. Maar de Samenscholing is niet blij met de plek. 'We gaan deze locatie sowieso weigeren', zegt Quincy.
De gebruikers van de samenscholing zijn om meerdere redenen niet blij met de locatie, bijvoorbeeld omdat het in een stiltegebied ligt. 'Het is onduidelijk waarom de gemeente denkt dat een pand waar je geen concerten kan geven en niet kan koken vanwege CO2-uitstoot een goede vervanging is voor de Samenscholing', zegt Lena van de Samenscholing.
Vrijplaats de Samenscholing is een sociaal-cultureel centrum waar van alles is gevestigd, zo zijn er concerten, een restaurant, fietsenwerkplaats en een weggeefwinkel. Afgelopen jaren zaten ze in een oude school aan de Beatrijsstraat in Moerwijk. Het is een echte ontmoetingsplek. 'Het is een culturele plek, we zijn een community. Mensen kunnen er naartoe komen om zichzelf te ontplooien', zei Quincy van de Samenscholing eerder in Bob Staat Op.
Maar ze moesten hun pand in Moerwijk verlaten omdat de gemeente het gebouw wil gaan gebruiken voor bedrijfsruimten. De Samenscholing ging nog tegen het besluit in beroep bij de rechtbank, maar verloor. Daarom moeten de gebruikers van de broedplaats er voor 1 februari uit zijn en leveren ze deze dinsdag de sleutel in.
Sleuteloverdracht van de Samenscholing in Moerwijk | Eigen foto
Sleuteloverdracht van de Samenscholing in Moerwijk | Eigen foto

Nieuwe locatie

Verschillende linkse partijen in de gemeenteraad vonden het zonde dat de Samenscholing zou verdwijnen, dus kwamen ze in actie. Tijdens een raadsvergadering beloofde wethouder Saskia Bruines (D66) dat de gemeente zou zoeken naar een nieuwe locatie. En die lijkt nu gevonden.
Maar er zitten dus nog wat haken en ogen aan de nieuwe locatie, vindt de Samenscholing. Om het pand bruikbaar te maken moet het namelijk eerst flink opgeknapt worden. 'Daarnaast willen Duindorpse jongerenorganisaties al tijden dit pand in gebruik nemen als jeugdcentrum, en wordt hun steeds voorgehouden dat dit niet kan omdat het binnenkort wordt gesloopt', aldus de Samenscholing in een verklaring.
Activiteiten passen niet in deze wijk
'De gemeente heeft dus geen rekening gehouden met deze lokale jongeren, en ook niet met het feit dat de sociale activiteiten van de Samenscholing waarschijnlijk niet makkelijk in deze wijk passen.' De gemeente en de Samenscholing zijn nog met elkaar in gesprek over de geschiktheid en de voorwaarden van de locatie, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Als de plek in Duindorp het toch niet wordt, moet de zoektocht opnieuw beginnen. 'De gemeente heeft gezegd dat er dan tussen de drie maanden en twee jaar dan wel wat anders gevonden zou kunnen worden', zegt Quincy.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!