Bewoners rond het Plein willen geen blijvende grotere terrassen

© denhaag.com
DEN HAAG - Bewoners rond het Plein willen niet dat horecaondernemers de grotere terrassen op het Plein mogen houden nu het Binnenhof gerenoveerd wordt. De Haagse VVD had voorgesteld om de zogenoemde coronaterrassen rondom het Binnenhof te laten blijven als compensatie voor de gevolgen van de werkzaamheden. De bewoners zien liever dat de terrassen kleiner worden zodat er meer openbare ruimte overblijft.
De VVD gunde de ondernemers in de binnenstad de grotere terrassen wel tijdens de verbouwing. 'Zodat op de dagen dat er wel veel aanloop is je als ondernemer wat extra tafeltjes hebt', zei raadslid Alexander Roep eerder in Bob Staat Op. De terrassen mochten de afgelopen periode 25 procent groter zijn. In eerste instantie was dat om gedurende corona afstand te houden, later was het bedoeld om de ondernemers te compenseren voor de lockdowns.
Bewonersvereniging Bewoners Rond het Plein (BRHP) is tegenstander van het vasthouden aan de grotere terrassen. Als die zouden blijven dan is er minder openbare ruimte waar mensen op het Plein kunnen zijn zonder dat ze meteen op een terras zitten. Dat schrijft de bewonersorganisatie in een brief aan het college en de fracties in de raad.

Niet groter, maar juist kleiner

Omdat het Binnenhof verbouwd wordt slinkt de openbare ruimte al, grotere terrassen passen daar niet bij vindt BRHP. De bewonersvereniging wil zelfs nog een stap verder gaan: ze pleiten ervoor om de terrassen tijdens de verbouwing te verkleinen zodat de openbare ruimte op peil blijft. Zo zou er ook ruimte blijven voor andere activiteiten.
BRHP vreest dat de uitbreiding geen tijdelijke, maar een permanente situatie wordt als het ook de komende jaren mogelijk blijft om meer terrasruimte te exploiteren. De bewoners schrijven in hun brief aan het college en de raadsfracties dat ze hopen dat de terrassen vanaf 1 maart aanstaande weer hun oorspronkelijke omvang hebben.

Vergunning aanvragen

Wanneer een ondernemer dan toch een groter terras wil daar kan op de gebruikelijke wijze een vergunning voor worden aangevraagd, zo besluiten ze de brief. Als dat gebeurt kunnen betrokkenen bezwaar maken tegen de aangevraagde vergunning.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!