Prominenten worden lid van GroenLinks en PvdA: 'Goede koers om samen te werken'

Jeltje van Nieuwenhoven in studio Den Haag FM
Jeltje van Nieuwenhoven in studio Den Haag FM
DEN HAAG - Politieke partijen PvdA en GroenLinks praten er landelijk al langer over: samenwerken of misschien zelfs helemaal samengaan. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart wordt er al innig samen opgetrokken, en in de Eerste Kamer willen ze samen een fractie vormen. Vandaag blijkt dat steeds meer prominente partijleden lid zijn geworden van beide clubs.
Het dubbellidmaatschap is een idee van Roodgroen, een groep GroenLinks en PvdA-leden die willen dat de partijen steeds meer gaan samenwerken en uiteindelijk fuseren. Verschillende kopstukken van de PvdA en GroenLinks zijn lid geworden van beide partijen. Onder meer PvdA-ers Job Cohen en Diederik Samson en Bram van Ojik en Andrée van Es van GroenLinks zijn hebben een dubbellidmaatschap.
Ook het Haagse raadslid Janneke Holman en oud-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven zijn lid van beide partijen. Holman werd halverwege vorig jaar ook lid van GroenLinks. 'Het is een goede koers om samen te werken.' Oud-raadslid Van Nieuwenhoven werd lid omdat het nodig is 'voor een duurzame sociale toekomst'.
Op een fusie van beide partijen wil Holman niet vooruitlopen: 'Een fusie is aan de leden als geheel, waar ik er maar eentje van ben', vindt ze. 'Dat pad moeten we zorgvuldig bewandelen.'

Provinciale Statenverkiezingen

De partijen trekken samen op bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. De VVD ziet die 'linkse wolk', zoals ze de samenwerking van de twee partijen noemt, als grote tegenstander bij de verkiezingen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!