Ministerie van Algemene Zaken blijft ondanks risico's langer op Binnenhof

Binnenhof met de Hofvijver.
Binnenhof met de Hofvijver. © Alireza Parpaei (Unsplash)
DEN HAAG - Hoewel er zorgen zijn over de mogelijke gevolgen van een 'onbeheersbare brand' blijft het ministerie van Algemene Zaken langer op het Binnenhof. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. 'Uit oogpunt van nationaal belang' moet men door kunnen gaan op de huidige locatie.
Het was de bedoeling dat het ministerie in juni van 2022 het Binnenhof-complex zou verlaten omdat het complex niet voldoet 'aan de minimale wettelijke brandveiligheidseisen'. Het Rijksvastgoedbedrijf ging daar tegen in bezwaar.
Er werden 14 concrete risico-beperkende maatregelen uitgewerkt om langer te kunnen blijven. Die kunnen echter niet voorkomen dat er een onbeheersbare brand kan ontstaan. 'Dit geeft grote risico's voor eventueel achtergebleven personen en het brandweerpersoneel, waarbij het realistisch is te veronderstellen dat een brand leidt tot een totaalverlies van dit historische complex.'

Risico's beperken

Daarom zijn er extra maatregelen die er bij brand voor moeten zorgen dat er beperkte risico's zijn en mensen snel kunnen vluchten. Ook moet het binnenterrein beter bereikbaar zijn voor hulpdiensten.
De reden dat men niet wil verhuizen is dat de vertrouwelijkheid van stukken gewaarborgd moet worden. Het blijkt lastig dat op een tijdelijke locatie voor elkaar te krijgen. Al met al heeft het college ingestemd met een langer verblijf op het Binnenhof: tot uiterlijk 31 juli 2024. Het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie zijn in die periode verantwoordelijk voor de naleving van maatregelen en moeten het risico op een brand 'zoveel mogelijk beperken'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!