'Overheden moeten vreedzame demonstraties zo goed mogelijk faciliteren'

Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan
Demonstratie 28 januari op de Utrechtsebaan © Regio15
DEN HAAG - GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP maken zich zorgen over het recht op demonstreren in onze stad. Woensdag wordt er in de commissie Bestuur gesproken over de demonstratie op de A12 van afgelopen zaterdag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) blokkeerden toen enkele uren een deel van de Utrechtsebaan, ze willen dat er wordt gestopt met subsidies op fossiele brandstoffen. Uiteindelijk werden er 768 demonstranten opgepakt, zondag zijn de laatste personen vrijgelaten.
De drie partijen hekelen het feit dat er voorafgaande aan de demonstratie meerdere aanhoudingen waren omdat ze opriepen om naar de demonstratie te komen. Op de dag van de demonstratie werd ook een aantal journalisten aangehouden. 'Het demonstratierecht is een fundament van onze democratische rechtsstaat. Voor GroenLinks is het duidelijk, overheden moeten vreedzame demonstraties zo goed mogelijk faciliteren', vindt raadslid Hera Butt. ' Nederland moeten journalisten hun werk kunnen doen. Dat journalisten ondanks hun NVJ-perskaart niet welkom waren en zelfs gearresteerd werden, kan ik dan ook niet begrijpen.'
'Het feit dat er klimaatactivisten uit hun bed zijn gelicht heeft een afschrikwekkend effect, wat het demonstratierecht zwaar op de proef stelt. Zoals het College voor de Rechten van de Mens vandaag stelde, moet het recht om te demonstreren voor iedereen gegarandeerd worden. Of dat nou boeren zijn die demonstreren tegen het stikstofbeleid of klimaatactivisten', vindt SP-fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot.
'Het preventief oppakken van mensen die een vreedzame demonstratie organiseren is een intimiderende maatregel die niet in Nederland thuishoort', vindt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker. 'Er wordt daarbij met twee maten gemeten. Klimaatactivisten worden van hun bed gelicht, terwijl demonstranten met tractoren een vriendelijke groet krijgen.' Barker nam zaterdag zelf deel aan de solidariteitsdemonstratie. Andere leden van GroenLinks en PvdD waren als waarnemer aanwezig bij de demonstratie.

College voor de Rechten van de Mens: demonstratierecht staat onder druk

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dinsdag dat demonstratierecht 'onder druk staat'. Zij stelt dat tijdelijke verkeersblokkades door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aangemerkt zijn als vorm van demonstratie, al houdt ze wel een slag om de arm: 'Dat hangt af van de mate van wanorde en (verkeers)gevaar die zo’n blokkadeactie gaat opleveren.'
Het beperken van demonstraties door de overheid 'mag alleen als dat echt noodzakelijk is en moet gebeuren op de minst ingrijpende manier'. Als daarvoor strafrechtelijke middelen worden ingezet om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is dat een 'extreem zwaar middel', vindt het College.
'Er kan een verlammend effect van uitgaan: anderen kunnen hierdoor ervan weerhouden worden om hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzaam protest uit te oefenen. En dat maakt dat de inzet van dit middel niet snel te rechtvaardigen valt. Achteraf vervolgen van deelnemers aan een demonstratie kan en mag wel, maar alleen als zij zich ook daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten (denk aan vernieling of geweldpleging).' XR heeft aangekondigd om in maart weer te gaan demonstreren op de A12.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!