Twee diploma's in één klap, De Haagse Hogeschool start nieuwe lerarenopleiding

© Kenny Eliason(Unsplash)
© Kenny Eliason(Unsplash)
DEN HAAG - Ambitieuze studenten kunnen straks binnen 4,5 jaar met twee diploma’s voor de klas staan. De Haagse Hogeschool biedt namelijk een nieuwe studie aan. Het is een combinatie van de PABO en de HALO, een opleiding tot groepsleerkracht en leraar lichamelijke opvoeding in één. Zo hoopt de hogeschool een bijdrage te leveren aan het lerarentekort dat in de regio van Den Haag steeds verder op loopt.
Bij het volgen van de opleiding die straks aangeboden wordt op De Haagse Hogeschool halen studenten een dubbele bevoegdheid, waarmee ze als groepsleerkracht en als leraar lichamelijke opvoeding kunnen werken in het basis- en het voortgezet onderwijs.
Met het combineren van de opleidingen hoopt de hogeschool een bijdrage te brengen aan het lerarentekort. 'Het is een aantrekkelijke variant voor mensen die het onderwijs voorheen misschien niet zouden overwegen. We verwachten hierdoor meer studenten te krijgen die we kunnen klaarstomen voor het onderwijs', zegt Annemieke de Witte, van De Haagse Hogeschool, in Bob Staat Op.

Twee diploma’s in 4,5 jaar

De PABO en de HALO worden door de hogeschool al jaren apart aangeboden. Studenten die zowel in een klaslokaal als in de gymzaal voor de klas willen staan, moesten voorheen beide opleidingen los volgen. Hier was een student minimaal acht jaar mee bezig omdat de opleidingen ieder vier jaar duren. Vanaf september kunnen studenten via de gecombineerde opleiding binnen 4,5 jaar beide diploma's op zak hebben en staan ze een stuk sneller voor de klas.
De combinatie is mogelijk omdat er veel overlap is tussen de vakken van beide opleidingen. Er is nog wel te veel leerstof om beide diploma's in vier jaar af te ronden, vandaar dat er een half jaar extra aan geplakt is. De hogeschool is niet de eerste die deze opleidingen combineert. In Nijmegen zijn op dit moment de eerste studenten met de PABO/HALO-combinatie aan het afstuderen. Ook in Groningen zijn de inschrijvingen voor de nieuwe opleiding geopend.
Volgens onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) is het goed nieuws dat studenten in Den Haag vanaf deze zomer met de gecombineerde opleiding kunnen starten, hij spreekt op Twitter dan 'een mooie ontwikkeling in strijd tegen het lerarentekort'.

Open dag

Voor toekomstige studenten houdt de schoolopleiding op zaterdag 4 februari een open dag. De eerste studenten hebben zich al ingeschreven voor de opleiding en hebben de toelating gedaan. In september gaat de eerste lichting beginnen aan de nieuwe opleiding.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!