Gratis bakfiets of aanhanger lenen om afval weg te brengen: 'Tijd om dit ook in Den Haag te doen'

Afval naast ondergrondse afvalcontainers
Afval naast ondergrondse afvalcontainers © Den Haag FM
DEN HAAG - Een bankstel, matras of zelfs een hele huisraad, in de Haagse straten is met regelmaat te zien dat grofvuil niet wordt weggebracht, maar simpelweg op straat terechtkomen. Het gratis lenen van een elektrische bakfiets of aanhangwagen zou stadsgenoten kunnen helpen om het grofvuil wel weg te brengen denken D66, PvdA en DENK. 'De afvalcrisis is groot genoeg, dus alle manieren waar Hagenaars zelf kunnen bijdragen zijn van harte welkom', stelt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn.
De partijen halen het idee uit Rotterdam. In die stad was een pilot waar inwoners van de stad in drie wijken gratis een elektrische bakfiets of aanhangwagen konden lenen om het grofvuil, groot tuinafval of andere spullen snel weg te brengen. Ook in Utrecht, Groningen en Amstelveen kunnen inwoners een vervoermiddel lenen. 'Het is nu ook tijd om dit in Den Haag te doen', vindt Van Doorn. 'We kunnen ook van die steden leren hoe dit het beste werkt. We kunnen leren van hun voorbeelden.'
Door de hulpmiddelen hoeven stadgenoten niet te wachten tot het afval wordt opgehaald en hoeft het niet opgeslagen te worden. De elektrische bakfiets is er zodat ook mensen zonder rijbewijs een vervoermiddel kunnen lenen. 'We zorgen ervoor dat mensen hun huis en hun straat schoon kunnen houden op hun eigen manier.'

Week wachten op ophaalafspraak

Janneke Holman (PvdA) liep zelf tegen het probleem aan: 'Ik heb zelf geen auto en moet laatst ook wat bij het grofvuil kwijt. Ik heb toen een ophaalafspraak gemaakt waar ik een week op moest wachten, maar ik had het veel liever met een bakfiets weggebracht. Ik denk dat dit voor veel meer mensen in de stad geldt'.
DENK kwam al eerder met het voorstel om de gratis elektrische bakfiets of aanhangwagen in te zetten in strijd tegen het dumpen van afval. Die motie werd in juli vorig jaar nog aangehouden in afwachting van de resultaten in Rotterdam. Fractievoorzitter Nur Icar zegt 'zeer tevreden' te zijn over die resultaten. Nu weet de partij zich gesteund door D66 en PvdA en zijn er schriftelijke vragen gesteld aan het college. 'We hopen dat er voor de zomer duidelijkheid komt', besluit Van Doorn.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!