Buitenlandse studenten hoeven niet meer wekenlang te wachten op BSN: 'Nieuwe werkwijze is sneller'

De Luxemburgse student Filipe voltooit zijn registratie in Den Haag bij de balie van Burgerzaken en krijgt meteen zijn BSN mee, onder toeziend oog van wethouder dienstverlening Kavita Parbhudayal (VVD)
De Luxemburgse student Filipe voltooit zijn registratie in Den Haag bij de balie van Burgerzaken en krijgt meteen zijn BSN mee, onder toeziend oog van wethouder dienstverlening Kavita Parbhudayal (VVD) © Henriëtte Guest
DEN HAAG - Het is voor buitenlandse studenten makkelijker geworden om aan een BSN-nummer te komen. Die hebben ze nodig om een zorgverzekering kunnen afsluiten of aan het werk kunnen gaan als ze langer dan vier maanden in Den Haag blijven. De studenten hoeven niet meer weken te wachten, maar krijgen het BSN bij een fysieke afspraak bij de balie van Burgerzaken op het stadhuis meteen mee.
Buitenlandse studenten die vier maanden of langer in Den Haag blijven moeten zich ook inschrijven bij de gemeente zodat ze geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP). Sinds dinsdag kunnen de studenten online een aanvraag doen, doordeweeks langskomen om de registratie te voltooien en krijgen dan meteen een BSN mee. Daarmee kunnen ze een zorgverzekering afsluiten, een bankrekening openen, huurtoeslag aanvragen, een Nederlands mobiel nummer aanvragen of een bijbaan zoeken.
Eerder was het nog zo dat nieuwe studenten zich op een vaste datum moesten melden bij de gemeente. De inschrijvingen werden pas later verwerkt, dat kon wel zes weken duren. 'De nieuwe werkwijze is aanmerkelijk sneller en klantvriendelijker', zegt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD). Met het nieuwe afsprakensysteem krijgen de buitenlandse studenten sneller hun BSN. Parbhudayal spreekt van een 'verdere verbetering' van de dienstverlening. Dinsdag trok de wethouder samen op met Filipe uit Luxemburg, die als eerste buitenlandse student meteen zijn BSN meekreeg.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!