Stratenmakers en -vegers gaan drie dagen staken: 'Stad gaat viezer worden'

© Denise Jans (Unsplash)
DEN HAAG - Onder meer de straatvegers en stratenmakers in Den Haag gaan 13, 14 en 15 februari staken. Dat meldt vakbond FNV. 'De stakingsbereidheid is groot', zegt Gijsbert Boggia van FNV. Hij verwacht dat honderden medewerkers van de Haagse Straat Organisatie meedoen aan de actie.
Drie dagen achtereen leggen medewerkers het werk in februari neer. Dat doen ze omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao niet willen vlotten. De vakbond wil een loonsverhoging van 12 procent, maar de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) komt volgens FNV niet verder dan gemiddeld vier procent bij een tweejarige cao.
'Wij eisen 12 procent voor één jaar. Dat klinkt enorm hoog en dat is het ook. Maar dat komt omdat de inflatie enorm hoog is. De werkgever wil niet verder gaan dan 8 procent voor twee jaar, vier procent per jaar', zegt Gijsbert Boggia van FNV in Bob Staat Op.

'Stad gaat viezer worden'

Volgens Boggia gaan er meer dan 400 mensen staken. 'Ze zijn bereid om op te komen voor zichzelf, alleen dan verander je iets.' Als er drie dagen niet schoongemaakt wordt gaan mensen dat wel merken in de stad. 'De straat schoon houden is ontzettend belangrijk werk. Dus de stad gaat viezer worden.'
Het huisvuil wordt wel gewoon opgehaald, want de vuilnismannen zijn niet in dienst bij de gemeente en gaan dus niet staken. Vakbond FNV zegt nog in gesprek te zijn met handhavers om ook in actie te komen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!