Hagenaar hoort strafeis voor verkopen en maken van vals geld met 'volledig uitgeruste printshop'

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Voor het maken en verkopen van vals geld zou een 32-jarige Hagenaar zou 5,5 jaar de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie stelt dat de man drie jaar lang bankbiljetten namaakte met een 'volledig uitgeruste printshop' en via het Darkweb heeft verkocht. De totale schade wordt berekend op acht ton.
Na meldingen uit onder meer Oostenrijk en Duitsland over pakketten met vals geld ging begin 2020 het politieonderzoek van start. Op de pakketten werd DNA gevonden 'die in het systeem een match opleverde met de Hagenaar'. Dat leidde tot het doorzoeken van zijn huis in juli van 2020.
In het huis van de Hagenaar werd een 'volledig uitgeruste printshop' met 'printers, hologramstickers voor de biljetten, hardware en software' voor het maken van vals geld gevonden. 'Ook lag er voor ruim 57.000 euro aan valse eurobiljetten, ruim 96.000 kroon aan valse Zweedse bankbiljetten en goed 9.000 aan valse US dollars', stelt het OM. Het totale schadebedrag komt volgens een berekening van De Nederlandsche Bank uit op ruim acht ton.
Ook werd er een automatisch vuurwapen gevonden in het huis waar zijn moeder woonde, tevens trof men een Beretta-pistool aan. 'Beide voorzien van munitie.' De officier van justitie onderstreepte dat die vondst 'de criminele business waarin verdachte verkeerde' onderstreept.
Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!