Oud-schaatsster Yvonne van Gennip helpt jonge topsporters met crowdfunding

Oud-schaatsster Yvonne van Gennip helpt jonge topsporters met crowdfunding
Oud-schaatsster Yvonne van Gennip helpt jonge topsporters met crowdfunding
DEN HAAG - De gemeente Den Haag en het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF) slaan de handen in één. Met als doel: een optimaal klimaat creëren voor jonge topsporters. 'Het mag in Nederland niet zo zijn dat talenten die zo graag willen, worden beperkt door financiën,' vertelt Van Gennip bij Haags Bakkie.
Toen voormalig schaatsster Yvonne van Gennip op haar zestiende bij Jong Oranje schaatste, kreeg ze kleding en werden de reis- en verblijfkosten betaald. Ook had het team goede begeleiding van een fysiotherapeut en een arts. Maar om haar heen zag ze dat dit bij heel veel andere sporten niet het geval was. 'Jaren later hoorde ik bij het Olympisch netwerk van jonge talenten dat het nog niet opgelost was', aldus Van Gennip.
Nu helpt ze jongeren door via haar fonds geld in te zamelen via een crowdfundingplatform. Ook is er een speciale voorziening voor talenten waarvan de ouders een inkomen hebben rondom het sociaal minimum. Hiermee kunnen bijvoorbeeld materiaal, reiskosten, verblijfkosten, trainingskampen of inschrijfgeld voor wedstrijden worden betaald.
Het Yvonne van Gennip Talent Fonds is voornamelijk gericht op individuele sporters maar teams kunnen zich ook aanmelden. Zo heeft het fonds het waterpolo meisjesteam op weg geholpen naar het WK in Nieuw-Zeeland.
Yvonne van Gennip en wethouder Bredemeijer tekenen overeenkomst
Yvonne van Gennip en wethouder Bredemeijer tekenen overeenkomst © gemeente Den Haag

Samenwerking met de gemeente

Sportwethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) is blij met de samenwerking. 'De jongeren die dit willen moeten hun talent wel kunnen verzilveren. Om het beste uit zichzelf te halen en ook om als voorbeeld te dienen voor andere kinderen die een zetje nodig hebben om ook aan het sporten te gaan', vertelt Bredemeijer.
Om de nieuwe samenwerking te vieren doneert de gemeente Den Haag vanuit het Den Haag Topsport Ondersteuningsfonds een startbedrag van 500 euro aan drie genomineerde talenten om een campagne te starten. Dit kunnen jonge Haagse talenten straks doen via het Talentboek Den Haag. Een plek waar zij een gratis crowdfundingcampagne kunnen starten en zichzelf professioneel kunnen presenteren om zo in contact te komen met mogelijke donateurs.

Steun ontvangen

Om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning van het fonds hebben jonge sporters normaal gesproken een zogenoemde talentstatus nodig, die ze kunnen via hun sportbond en NOC*NSF krijgen.
Het Yvonne van Gennip Talent Fonds heeft beloofd om voor aanmeldingen in Den Haag iets soepeler zijn. Zo zal het voor verenigingen ook mogelijk zijn om talenten aan te melden die nog te jong zijn of niet toe zijn aan een EK of WK.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!