Incidenten in Escamp leiden tot wanhoop: 'Het lijkt soms wel een oorlogsgebied'

DEN HAAG - Na de steekpartij eind december op de Beresteinlaan in de wijk Bouwlust en Vrederust, waarbij een 15-jarige jongen gewond raakte, besloot burgemeester Jan van Zanen een tijdelijk samenscholingsverbod in te stellen. Ook werd een buurtwinkel voor drie maanden gesloten. Bewoner Hessel van der Padt, van de weggeefwinkel, is ongerust over zijn wijk. 'We hebben hier in de wijk van alles tekort. Overal wordt op bezuinigd.'
De buurtwinkel waar de steekpartij op 27 december plaatsvond zou volgens burgemeester Van Zanen een 'magneet voor ellende' zijn. Volgens de politie werd er gedeald rondom de winkel. Om 'dreigende wanordelijkheden en verstoring van de openbare orde te voorkomen' heeft de politie de burgemeester verzocht om een samenscholingsverbod in te stellen. Dat verbod is inmiddels opgeheven.
Afgelopen week is er brand gesticht bij de beautysalon die naast de gesloten buurtwinkel zit. Voorlopig is daar nog niemand voor opgepakt. Wèl is hiermee duidelijk geworden dat het probleem in de wijk Bouwlust-Vrederust nog niet is opgelost.
Strijden tegen armoede
Er heerst volgens Hessel van der Padt een onveilige sfeer in de wijk. Hij strijdt met zijn Stichting Samenleving Solidair al jaren tegen de armoede in de wijk. Bij zijn weggeefwinkel/voedselbank komen dagelijks de allerarmsten uit de wijk voor hulp.
'Dit is een van de armste wijken van ons land. Negen van de tien mensen hier is uitkeringsgerechtigd. Je kunt als oudere man of vrouw niet meer in je eentje de hond uitlaten. Want ze slaan, bij wijze van spreken, voor vijf euro je hersens in. Het lijkt soms wel een oorlogsgebied'.
Sluiting buurthuizen
We hebben hier in de wijk van alles tekort', zegt Van Der Padt. 'Politie, verpleegkundigen. Mensen hebben geen eten en drinken. Overal wordt op bezuinigd. Er had juist meer geïnvesteerd moeten worden in buurthuizen. Die zijn nu gesloten. Jongeren willen een eigen honk hebben, ze willen bij elkaar zijn. Maar die gelegenheid is er niet. En daar is de gemeente Den Haag nu zelf het slachtoffer van.'
Daarnaast is de communicatie onderling tussen de bewoners in de wijk erg lastig, vindt Van Der Padt. 'Er zijn mensen die hier al twintig jaar wonen en nog steeds geen woord Nederlands spreken. Het kind moet dan fungeren als tolk. Dat kan toch niet?', zegt Van Der Padt. Volgens hem is dit ook een van de vele oorzaken van het grotere probleem in de wijk.