Dit zijn de hoogst geplaatste kandidaten uit Den Haag bij de verkiezingen in maart

Stembureau NH Hotel
Stembureau NH Hotel © Richard Mulder
DEN HAAG - Er zijn nog zes weken te gaan voor je op 15 maart weer naar de stembus mag. Op die dag zijn er twee verkiezingen: de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezing voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Er doen twintig partijen mee aan de verkiezingen in de provincie, voor het waterschap is er keuze uit twaalf partijen.
In de provincie Zuid-Holland doen er in totaal 20 partijen mee in de strijd om de kiezer. De partijen staan in volgorde van grootte na de vorige verkiezingen gerangschikt. Nieuwe partijen hebben door loting hun plek op de lijst gekregen. Op de kandidatenlijsten is een aantal oud-raadsleden te vinden, vaak als lijstduwer.
Op de website mijnstem.nl is vanaf maandag een stemhulp te vinden. Door aan te geven hoe je zelf over een stelling denkt volgt er uiteindelijk een rangschikking waarin je kan zien welke partij het dichtst bij je staat.

Provinciale Statenverkiezingen

Forum voor Democratie werd bij de verkiezingen in 2019 de grootste fractie, maar kent nu nog drie statenleden. Gideon van Meijeren is niet alleen statenlid, hij zit ook voor de partij in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Bij de verkiezingen van maart is hij lijstduwer. De eerste kandidaat uit Den Haag is te vinden op plek vijf: R.J. de Vries.
Bij de VVD is Jeroen van Dijken de eerste Hagenaar met plek 7 op de kandidatenlijst. GroenLinks heeft met Sinan Özkaya een Haagse lijsttrekker gekozen. Bij D66 staat de eerste stadsgenoot, Vinesh Lalta, op een derde plek. Bij het CDA is oud-raadslid Michel Rogier op twee de hoogst geplaatste stadsgenoot. Toine Beukering uit Den Haag voert de lijst aan voor JA21.
Bij de PvdA zijn plek 7, 8 en 9 voor Hagenaars waarbij Firyal Hogervorst de hoogst geplaatste is. Oud-Europarlementariër en huidig Tweede Kamerlid Kati Piri is lijstduwer. De ChristenUnie heeft met Steven Datema gekozen voor een lijsttrekker uit Den Haag. Hans Middendorp is aanvoerder van AWP voor water, klimaat en natuur. Volt doet voor het eerst mee met de verkiezingen en heeft Miguel Lopez op een vierde plek als hoogst geplaatste stadgenoot.
Hanke Hogerwerf is op een tweede plek te vinden op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren. Oud-raadslid en huidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Christine Teunissen, fungeert als lijstduwer. Meta Meijer (plek 7) is de hoogst geplaatste stadsgenoot bij de SP. Bart van Kent, oud-raadslid en nu Kamerlid, is een van de lijstduwers van de partij.
Bij DENK is oud-gemeenteraadslid Tahsin Çetinkaya op de tweede plek te vinden. Çetinkaya hoopt door zijn achterban een tweede zetel te kunnen verzilveren voor zijn partij. Tekke Panman (plek 12) is de eerste kandidaat uit Den Haag voor BoerBurgerBeweging. Charlotte Bensing heeft de tweede plek bij Belang van Nederland. Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos staat als lijstduwer op plek 50.
De fractie van 50PLUS in Zuid-Holland heeft zich aangesloten bij de partij GOUD, maar ook 50PLUS probeert weer om een zetel te krijgen. Zodoende staan beide partijen op het stembiljet. Stana van Ginkel is (op plek 3) de eerste Haagse naam voor GOUD. Harry Claassen (plek 9) is de eerste Haagse kandidaat op de lijst van 50PLUS. JEZUS LEEFT, de PVV en de SGP hebben geen kandidaten uit Den Haag op hun kieslijst staan.

Lijstvolgorde politieke partijen in Zuid-Holland

 1. Forum voor Democratie
 2. VVD
 3. GROENLINKS
 4. D66
 5. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 6. CDA
 7. PVV (Partij voor de Vrijheid)
 8. ChristenUnie
 9. 50PLUS
 10. Partij voor de Dieren
 11. SP (Socialistische Partij)
 12. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
 13. DENK
 14. GOUD
 15. JA21
 16. AWP voor water, klimaat en natuur
 17. Volt
 18. Belang van Nederland (BVNL)
 19. BBB
 20. JEZUS LEEFT
Op de partij JEZUS LEEFT kan niet in de hele provincie gestemd worden, de partij heeft voor de kieskring van Leiden en Rotterdam niet genoeg geldige ondersteuningsverklaringen ingeleverd. Lijst Blanco had mee willen doen aan de verkiezingen, maar die is ongeldig verklaard omdat er niet genoeg ondersteuningsverklaringen waren, er geen bewijs was van het betalen van de waarborgsom en de lijst is niet ingeleverd door een kiezer die mee mag doen aan de verkiezingen in maart.

Waterschapsverkiezingen

Voor het Hoogheemraadschap van Delfland zijn er twaalf partijen die strijden om de gunst van de kiezer. De VVD heeft Hans van Bruggen uit Den Haag op de vijfde plek gezet. Lobke Zandstra, oud-gemeenteraadslid is aanvoerder bij de PvdA. Anneke Wijbenga is op een vierde plek de eerste Hagenaar voor Water Natuurlijk.
De uit Den Haag komende Hans Middendorp voert de lijst aan voor AWP. Bij PvdD staat Benjamin den Butter als eerste Haagse naam op de lijst. Net als in de provincie is ook hier Christine Teunissen lijstduwer. Zangeres Hanneke van den Eertwegh is op plek 14 te vinden, zij was ook verkiesbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Ebru Akkus is op plek 6 de eerste Haagse naam voor het CDA. Sjoerd Fekkes voert de lijst aan bij 50PLUS. Ytzen Lont doet dat voor ChristenUnie-SGP. Richard de Mos is lijsttrekker voor BVNL. Op die lijst staan vier namen, allen uit Den Haag.
Ineke Roeterdink is op een vijfde plek de eerste kandidaat uit Den Haag voor BBB. Bij JA21 is Klaas Smit uit Den Haag op plek 2 te vinden. Geert Tomlow is niet alleen verkiesbaar voor de provincie, maar ook in het waterschap. Hij voert de lijst aan voor GOUD. Eerder werkte hij onder meer als fractiemedewerker voor 50PLUS in Den Haag.

Lijstvolgorde politieke partijen voor Delfland

 1. VVD
 2. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 3. Water Natuurlijk
 4. AWP voor water, klimaat en natuur
 5. Partij voor de Dieren
 6. CDA
 7. 50PLUS
 8. ChristenUnie-SGP
 9. Belang van Nederland (BVNL)
 10. BBB
 11. JA21
 12. GOUD

Nederlanders in het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voor het eerst meestemmen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. De verkiezing gaat via getrapte verkiezingen: er wordt gestemd door de leden van de Provinciale Staten. Deze keer kunnen Nederlanders in het buitenland een stem uitbrengen voor de verkiezingen voor het 'kiescollege niet-ingezetenen', zij stemmen later mee in de Eerste Kamerverkiezingen.
Er doen dertien partijen mee aan de verkiezingen waar Nederlanders in het buitenland op kunnen stemmen. Dat stemmen gaat per post en de briefstemmen worden geteld op het stadsdeelkantoor van Scheveningen.

Lijstvolgorde politieke partijen voor kiescollege niet-ingezetenen

 1. VVD
 2. Partij voor de Dieren
 3. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 4. Forum voor Democratie
 5. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
 6. SP (Socialistische Partij)
 7. 50PLUS
 8. Volt
 9. Blanco Lijst, met als eerste kandidaat Fiole
 10. GROENLINKS
 11. CDA
 12. D66
 13. JA21

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!