Haagse nieuwsfoto van de maand: buurtbewoners herdenken neergestoken snackbareigenaar

© Lex van Lieshout (ANP)
DEN HAAG - De twee Haagse nieuwsfoto's van de maand hebben een overeenkomst: ze gaan beiden over samenkomen. In Houtwijk legden buurtbewoners bloemen bij de snackbar waar aan het eind van de maand de eigenaar werd neergestoken. De 39-jarige man overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. In hetzelfde weekend greep de politie in tijdens de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij de A12. Urenlang was een deel van de snelweg geblokkeerd door honderden demonstranten.
In Houtwijk zijn buurtbewoners geschokt na het overlijden van snackbareigenaar Wei. De ondernemer werd op vrijdagavond 27 januari samen met zijn 41-jarige vrouw op loopafstand van zijn cafetaria op straat aangevallen. Ze werden geslagen en geschopt en de man werd ook gestoken. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht waar hij kort na aankomst overleed.
De volgende ochtend zochten vaste klanten en omwonenden steun bij elkaar. Op de nieuwsfoto van de maand is te zien hoe zij voor de ingang van de snackbar bloemen neerlegden en kaarsjes aanstaken. Een week na het overlijden van de werd een stille tocht voor hem gehouden. Met witte bloemen en lampionnen liepen buurtbewoners van wijkcentrum Bokkefort naar de snackbar.
In de ochtend na de steekpartij zijn drie minderjarigen verdachten opgepakt. Het gaat om twee meisjes van 15 en 17 en een 17-jarige jongen die bij het steekincident betrokken zouden zijn geweest. Het Openbare Ministerie maakte onlangs bekend dat hun voorarrest is verlengd.

Demonstranten blokkeren de A12

Ook de klimaatgroep Extinction Rebellion stond centraal in januari. Die slaagde er in om een stuk snelweg (A12) naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken urenlang te blokkeren. 'Een strategisch gekozen plek omdat ze vanaf daar zichtbaar zouden zijn vanuit de werkkamers van mensen die kunnen beslissen om iets aan het klimaat te doen', vertelt Luuk Ex, onderzoeker bij het museum van Beeld en Geluid bij Haags Bakkie.
© Marco de Swart (ANP)
Bij de tunnel hadden honderden activisten hadden zich aan elkaar vastgemaakt. 'Ze hadden zich in een buis aan elkaar gelijmd zodat de politie moeilijk bij handen of armen kon.' Uiteindelijk zijn ze losgemaakt met cola en slijptollen. De actie trok veel bekijks. Zo is op de foto te zien dat er boven de tunnel veel mensen stonden te kijken naar de demonstratie op de Utrechtsebaan. De politie heeft in totaal 768 demonstranten opgepakt.
Ook voor de demonstratie op de Utrechtsebaan begon waren er al activisten opgepakt. Zeven activisten hadden opgeroepen om mee te doen en volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Om te voorkomen dat zij bij het protest aanwezig konden zijn, kregen zij een gebiedsverbod. Zeker een van hen was toch aanwezig bij de blokkade.
Het is inmiddels de vijfde keer dat de klimaatactivisten de A12 blokkeerden en het is volgens de organisatie ook niet de laatste keer. Zo zijn er al plannen om de snelweg op zaterdag 11 maart weer te blokkeren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!