Mohammed liep mee met demonstratie tegen moslimhaat: 'Nog nooit zo'n verbroedering gezien'

Demonstratie tegen moslimhaat
Demonstratie tegen moslimhaat © Regio15
DEN HAAG - Honderden mensen liepen zondagmiddag een demonstratie door Den Haag tegen moslimhaat. De aanleiding voor het protest is het verscheuren van een Koran door de voorman van de anti-Islamorganisatie Pegida. Mohammed Ghay (DENK) liep ook mee met de demonstratie. 'Ik heb nog nooit zo'n verbroedering gezien', blikt hij terug in Bob Staat Op.
Volgens Mohammed was de demonstratie bedoeld om een signaal af te geven. 'Het is niet van deze tijd dat moslimhaat genormaliseerd wordt. De maat is vol, de overheid moet ingrijpen', zegt hij. Daarom liepen mensen zondag een protestmars, van de Schilderswijk naar de Tweede Kamer.
Mohammed is blij dat de moslimgemeenschap in Den Haag zich zondag verenigde. 'Moskeekoepels staan nu op en nemen verantwoordelijkheid.' Hij hoopt dat er nu verandering komt. 'Ik denk dat deze demonstratie uniek is. Ik heb nog nooit zo'n verbroedering gezien. Er waren mensen met allerlei etnische achtergronden. Het is uniek dat de Haagse moslimgemeenschap de handen ineen slaat.'

'Haat neemt toe'

Zijn partij DENK krijgt vanuit de stad veel signalen over de haat tegen moslims. 'Het neemt al jaren toe en niet alleen in Nederland.' Dat er dan ook niet is ingegrepen bij de Pegida-demonstratie twee weken geleden, vindt Mohammed onbegrijpelijk. 'We worden vergeleken met nazi's, de Koran met Mein Kampf van Hitler en moslims zouden verantwoordelijk zijn voor de Holocaust. En dat in een tijd waarin we stilstaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.'
Mohammed snapt niet dat het zo ver kan komen. Hij vindt dat er met twee maten gemeten wordt. 'Als je kijkt naar antisemitisme, daar hebben we een landelijk coördinator tegen en er zijn actieplannen. Als het gaat om moslimhaat gebeurt er niks', zegt hij.
Hij snapt ook niet dat de demonstratie van Pegida door mocht gaan. 'Bij een groot maatschappelijke probleem zoals klimaatverandering [de demonstratie op de Utrechtsebaan], wordt er door de burgemeester gelijk ingegrepen. Waarom grijp je bij het een wel in en bij het ander niet? Daar moet je niet selectief in zijn', vindt Mohammed.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!